Creditele pentru locuințe pot fi afectate de lucrările de demolare ilegale. Riscurile la care te expui în cazul unui mare cutremur

Creditele pentru locuințe pot fi afectate de lucrările de demolare ilegale. Riscurile la care te expui în cazul unui mare cutremur Sursa foto: pexels.com

Românii care se mută într-un apartament nou vor de multe ori să facă unele schimări importante în locuința lor, iar unii dintre ei riscă să încalce legea. Ei au nevoie de avize chiar și pentru a sparge un perete sau pentru a demola o debara sau o baie de serviciu.

Mulți dintre românii proprietari de apartamente aleg să își modernizeze locuințele pentru a avea mai mult spațiu. Aceste persoane au nevoie de un aviz pentru a putea face modificările, în caz contrat încalcă legea. Andreea Secu , avocată specializată în dreptul imobiliar, a explicat că prima regulă de care proprietarii trebie să țină cont este faptul că nu pot fi construite noi lucruri în apartament fără a avea o autorizație, chiar dacă acestea sunt destul de mărunte.

De exemplu, în cazul unui apartament de trei camere pe care vrei să îl transformi în unul cu două camere și care să aibă o bucătărie mai mare, vei avea nevoie de un aviz din partea primăriei chiar dacă peretele pe care vrei să îl dărâmi nu este unul de rezistență. Tot acest proces durează în jur de șase luni. Proprietarii trebuie să anunțe autoritățile și dacă vor să schimbe și o fereastră, dacă această lucrare presupune și o demolare.

Inginerul Eugen Lozincă a declarat că s-a confruntat și el cu o situție în care un proprietar și-a îndepărtat un perete, care era din punctul acestuia nestructural. Acest lucru a condus la fisurarea tuturor pereţilor de la etajele următoare. „S-a trezit în situaţia că trebuie să plătească toate lucrările de reparaţie”, a mai spus inginerul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Care sunt consecințele modificărilor care nu sunt trecute în cadastru

Expertul tehnic Mihai Cristian a spus că acest fenomen este întâlnit destul de des, iar „realitatea din teren nu bate cu cadastrul. Ce găsim cel mai des sunt ba o debara care s-a demolat, ba nişte modificări care nu afectează structura de rezistenţă. Există şi cazuri în care proprietari inconştienţi, fără să consulte un specialist, au hotărât să dărâme pereţi de rezistenţă în cazul clădirilor vechi sau să taie o diafragmă, un stâlp”.

Specialistul a mai adăugat că această situație este întâlnită de foarte multe ori când o persoană vrea să cumpere un imobil. Mulți dintre cei care vor să achiziționeze un apartament întreabă dacă aceste modificări sunt trecute în cadastru deoarece creditul pentru locuință ar putea fi afectat. Experții în domeniu au explicat că și cea mai mică modificare care are nevoie de o lucrare de demolare trebuie trecută în cadastru pentru că băncile refuză, de cele mai multe ori, să ofere o finanțare pentru un imobil care prezintă neconcordanțe.

Inginerul Adrian Trifan a explicat că „dacă vrei să îl recompartimentezi, să dai o altă destinaţie, sunt foarte multe influenţe şi pe partea de instalaţii termice, electrice şi sanitare. Trebuie văzut unde sunt anumite branşamente de apă, unde sunt branşamentele principale electrice, pentru a nu face pagube mult mai mari”. În plus, în cazul unui mare cutremur, fiecare modificare contează. „Închiderea unui balcon reprezintă o încărcare care, însumată pe zece niveluri, aduce un surplus de încărcare şi un surplus de masă”, a mai spus inginerul, potrivit Observatornews.