Cel puțin 10 spitale din Turcia au fost evacuate. Unitățile spitalicești nu ar rezista la un nou cutremur puternic

Cel puțin 10 spitale din Turcia au fost evacuate. Unitățile spitalicești nu ar rezista la un nou cutremur puternic Sursa:Tolgaildun | Dreamstime.com

Mai multe spitale din Istanbul au fost evacuate pentru că autoritățile au constatat că nu sunt sigure pentru pacienți. Turcia a fost zguduită de mai multe cutremure, la începutul lunii februarie, în urma cărora zeci de mii de persoane au murit.

Ministrul turc al Sănătăţii, Fahrettin Koca, a transmis că cel puțin 10 spitale din Istanbul au fost evacuate pentru că autoritățile au decis că nu sunt sigure pentru pacienți și cadrele medicale. Instituțiile spitalicești își vor continua activitatea în alte clădiri din oraș sau vor fi mutate în structuri mai sigure din campusurile lor.

„Am luat măsuri în toată ţara pentru structurile instituţiilor sanitare, care sunt necesare mai mult ca oricând în caz de dezastre”, a declarat Fahrettin Koca când a mers într-o vizită în provincia Hatay, zonă puternic afectată de cutremurele de la începutul lunii februarie. Ministrul turc a mai adăugat că două dintre cele mai importante spitale din țară au fost evacuate. Este vorba de Capa şi Cerrahpasa. Oficilul a explicat că noile clădiri în care vor funcționa celor două spitale vor fi construite repede.

Cutremurele din Turcia au efecte asupra spitalelor

Experții au făcut o analiză de risc seismic, la finalul lunii februarie, în cazul Spitalului Cerrahpasa. Ulterior, unitatea spitalicească și-a suspendat serviciile mediale în cele 17 clădiri din complexul situat în cartierul Fatih. În plus, autoritățile din Istanbul au lansat un program de scanare al clădirilor care are drept scop verificarea riscului seismis. În cazul în care o echipă a raportat că rezistența unei clădiri este slabă, va fi demarat un proces de consolidare al acesteia. Dacă acest lucru nu este posibil, clădirea în cauză va fi demolată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ali Ihsan Okten, şeful adjunct al Asociaţiei Medicilor Turci (TTB), a spus că ultimul cutremur care s-a produs a arătat că unităţile sanitare, precum spitalele şi centrele pentru sănătatea familiei, au fost cle mai avariate clădiri. „Clădirile spitalelor ar trebui însă să fie cele mai solide dintre toate structurile” a mai adăugat Okten, potrivit Agerpres. Turcia a fost zguduită de un seism cu magnitudinea de 7,8 grade pe Scara Richter în dimineața zilei de 6 februarie. În urma acestui incident peste 46.000 de persoane au murit.