Crăciunul la Auschwitz. Cadoul macabru primit de prizonieri de la naziști
- Ramona Rotaru
- 25 decembrie 2023, 10:33
Auschwitz-Birkenau a fost cel mai mare lagăr nazist din cele două războaie mondiale. Se estimează că 1,1 milioane de persoane au fost omorâte acolo. 90% dintre prizonieri au fost evrei, nevoiți să treacă prin multe greutăți, foame, batjocură și muncă silnică. Nici de Crăciun lucrurile nu stăteau diferit ci din contră, Nașterea Domnului a fost cu multe evenimente tragice.
Crăciunul la Auschwitz a fost sărbătorit, în ciuda amenințărilor cu pedeapsa și a condițiilor grele în care evreii erau obligați să trăiască. Prizonierii au celebrat Nașterea Domnului cinci ani consecutivi în lagărul nazist, însă primul Crăciun nu îl voi uita niciodată. Au crezut în magia sărbătorii când au văzut bradul frumos împodobit, însă aveau să descopere cadouri macabre.
Crăciunul la Auschwitz. Primul Ajun în spatele sârmei ghimpate
Ziua de 24 decembrie 1940 a fost una dintre cele mai tragice pentru prizonierii din lagărele naziste. Erau condiții grele și evreii nu credeau că aveau să sărbătorească Crăciunul la Auschwitz. Cu toate acestea, au avut parte de o surpriză care, la început, a părut una frumoasă.
SS-ul a instalat un pom de Crăciun în piața de apel și l-au împodobit cu lumini electrice. Prizonierilor nu le venea să creadă că au parte de un astfel de Ajun și au sperat că, pentru puțin timp, vor uita de orori și vor cânta colinde. Când s-au apropiat de brad însă, aveau să aibă parte de descoperiri macabre.
Fostul prizonier Karol Świętorzecki și-a amintit perfect acele momente. El a povestit că Lagerführerul Karl Fritzsch, unul dintre cei aflați la conducerea lagărului, a decis să facă Crăciunul la Auschwitz special. Sub brad au fost așezate cadavrele prizonierilor care muriseră în timp ce munceau sau care înghețaseră la apelul nominal. Fritzsch s-a referit la aceste cadavre ca fiind cadoul pentru evrei și le-a interzis să cânte colinde poloneze.
Al doilea Crăciun în lagărul de concentrare, alte atrocități
Timpul a trecut și a venit cel de-al doilea Crăciun petrecut Auschwitz. Nici acesta nu a fost lipsit de incidente și crime. În Ajun, prizonierii care lucrat la construcția Auschwitz II-Birkenau au avut parte de un „cadou” din partea SS-ului. Prizonieri de război sovietici care erau prea slabi pentru a merge fără sprijin au fost uciși. Aproximativ 300 de persoane și-au pierdut viața.
Din păcate, ororile nu s-au oprit aici. Crăciunul la Auschwitz era plin de surprize neplăcute. Ludwik Kryński, un alt prizonier, a povestit prin ce au trecut în seara celui de-al doilea Ajun petrecut în lagărul nazist. El spunea că, după ce SS-ul a terminat apelul nominal, au mers și au mâncat o cină copioasă.
Au mâncat pe săturate și au băut, apoi au făcut un al doilea apel nominal. Deși temperaturile erau cu mult sub zero grade, prizonierii au fost obligați să stea în frig pentru a asculta proclamația Papei Pius al XII-lea din Ajunul Crăciunului, în limba germană. În acea seară, alți 42 de prizonieri au cedat din cauza frigului, iar priveliștea i-a adus pe mulți alții în pragul crizelor de nervi.
Prizonierii au refuzat să se lase doborâți de aceste atrocități ale naziștilor. Într-o relatare scrisă de Józef Jędrych din blocul nr. 10 este descrisă atmosfera de după acel apel nominal. Prizonierii au sărbătorit Crăciunul la Auschwitz. Au început să cânte colinde germane însă, încetul cu încetul, colindul s-a transformat în unul polonez.
„Toată lumea a făcut schimb de îmbrățișări calde și cordiale și a plâns mult timp. Au fost unii care au plâns cu voce tare. . . . Un astfel de moment măreț nu se șterge niciodată din memorie. Acel Crăciun este fixat pentru totdeauna în inima și în memoria mea”, a povestit Józef Jędrych în relatarea pentru Muzeul Auschwitz - Birkenau.
Crăciunul la Auschwitz 1942, al treilea petrecut în lagărul nazist
Se repetă povestea din 1940, doar că de data aceasta la Auschwitz II-Birkenau. Amintirile fostei prizoniere Krystyna Aleksandrowicz despre Crăciunul la Auschwitz din 1942 se află în arhiva muzeului. Ea a povestit că, la fel în primul Ajun petrecut în lagăr, SS-ul a făcut un brad frumos, sub care au pus aceleași „cadouri” macabre.
„Înainte de Crăciunul din 1942, SS-iștii au pus un brad de Crăciun pentru noi. În ajunul Crăciunului, prizonierii din lagărul de bărbați au fost obligați să transporte pământ în haine. Au împușcat orice om care aduna prea puțin pământ. Apoi au stivuit o grămadă întreagă de cadavre sub pomul de Crăciun”, a povestit Krystyna Aleksandrowicz.
Crăciunul la Auschwitz a fost sărbătorit, indiferent de condițiile grele în care erau obligați să trăiască. Pe 24 decembrie 1942, femeile poloneze prizoniere din Stabsgebaude (clădirea personalului) au aprins lumânări pe o ramură de brad care fusese introdusă în mod clandestin. În multe locuri din lagăr se cântau colinde, ceea ce ridica moralul oamenilor și le dădea speranța de a supraviețui.
Crăciun liniștit la Auschwitz
În 1943 Crăciunul a fost unul mai liniștit, fără cadouri macabre. La conducerea lagărului se afla Arthur Liebehenschel, un comandant care le-a permis evreilor să petreacă Nașterea Domnului. Mulți prizonieri au primit pachete de la familiile lor sau de la Crucea Roșie, iar darurile au fost împărțite. În multe blocuri au avut loc adunări în care se spuneau rugăciuni sau erau cântate colinde.
Crăciunul la Auschwitz din 1944 a venit cu multe schimbări pentru că poziția celui de-al Treilea Reich nu mai era una atât de puternică. Preotul deținuților, părintele Władysław Grohs de Rosenburg, a celebrat slujba de la miezul nopții cu aprobarea tacită a supraveghetorului de bloc și a supraveghetorului de cameră.
Femeile din Birkenau au făcut aproximativ 200 de jucării din materiale, pe care le-au oferit copiilor. La fiecare dintre ele au atașat două bucăți de zahăr sau o bomboană și au scris numele copiilor pe cadouri. Una dintre femei s-a costumat în Sfântul Nicolae și a împărțit cadourile în Ajunul Crăciunului.
Crăciunul la Auschwitz a fost unul mult mai liniștit în ultimii doi ani. Ziua de 27 ianuarie 1945 a adus libertatea la care deținuții visaseră în fiecare dintre cele cinci Ajunuri de Crăciun anterioare.