Bradul de Crăciun în lume. Tradiția împodobirii în diverse țări

Bradul de Crăciun în lume. Tradiția împodobirii în diverse țăriBradul de Crăciun. Sursa foto: Dreamstime.com

Împodobitul bradului este o tradiție mai veche decât Crăciunul în sine. Egiptenii, grecii și romanii antici au practicat ceremonia decorării copacilor. Pentru ei, pomul simboliza viața veșnică și fertilitatea. Culturile germane din Europa timpurie foloseau ca ornamente pentru pomi mere, nuci sau prăjituri dulci, dintr-o cocă tare.

Bradul de Crăciun a început să fie împodobit de americani la începutul secolului al XX-lea. Ei au folosit decorațiuni făcute în casă, iar ulterior au început să orneze cu popcorn vopsit în culori vii și fructe de pădure sau nuci. Electricitatea a adus luminile de Crăciun, făcând posibil ca pomii de Crăciun să strălucească zile întregi. Încetul cu încetul au început să apară brazii frumos decorați în piețele orașelor, obiceiul devenind o tradiție.

Bradul de Crăciun în Marea Britanie, Canada și Mexic

În casele din Marea Britanie se împodobește molidul norvegian. Acesta este o specie nativă în Insulele Britanice înainte de ultima epocă glaciară. El a fost reintrodus înainte de 1.500, iar de atunci este bradul de Crăciun în casele tuturor britanicilor.

În Canada, pomii de Crăciun au fost aduși de coloniștii germani care au migrat în SUA în anii 1700. Împodobirea bradului nu este singura tradiție adusă de aceștia în America. Tot de la ei provine și obiceiul cu desfăcutul Calendarului Advent sau confecționarea unei case din turtă dulce. Când soțul german al reginei Victoria, prințul Albert, a ridicat un brad la castelul Windsor, în 1848, acesta a devenit o tradiție în toată Anglia, Statele Unite și Canada.

Mexicanilor nu le lipsește din casă un ornament cu scena Nașterii Domnului. Bradul de Crăciun este integrat în acest peisaj sau poate fi instalat într-o altă parte a casei. Achiziția unui copac natural este considerată un lux, așa că în majoritatea caselor este decorat cel artificial sau o ramură dintr-un alt copac.

Tradiții de Crăciun în Irlanda, Suedia și Norvegia

Vas cu turtă dulce, lângă bradul de Crăciun

Tradițiile de Crăciun diferă de la o țară la alta. Sursa foto: 34329957 © Hannu Viitanen | Dreamstime.com

Brazii de Crăciun se cumpără oricând în decembrie și sunt decorați cu lumini colorate, beteală și baloane în Irlanda. Ca și vârf de brad, ei aleg între un înger sau o stea. Irlandezii își decorează mereu casele cu ghirlande, lumânări și iederă, iar la ușă atârnă coroane verzi și vâsc.

În Suedia, bradul de Crăciun este cumpărat cu cel puțin o lună înainte, dar îl decorează cu doar câteva zile înaintea sărbătorilor de iarnă. Ca și decorațiuni, în acestă țară sunt populare steluțele și fungii de zăpadă din paie. Alte decorațiuni includ animale din lemn colorate și piese centrale din paie. Majoritatea ornamentelor sunt făcute din materiale naturale.

Tradiția împodobitului bradului a apărut în Norvegia în secolul XIX. În zonele rurale acest obicei a fost deprins mult mai târziu. Părinții sunt cei care așează ornamentele în brad, în timp ce copiii stau în spatele ușilor închise, așteptând cu nerăbdare să îl vadă. Norvegienii au un ritual, cunoscut sub numele de „încercuirea pomului de Crăciun”. Toată lumea își unește mâinile pentru a forma un inel în jurul bradului și apoi se plimba în jurul lui cântând colinde.

Bradul de Crăciun în Arabia Saudită, China și Japonia

Creștinii americani, europenii, indienii, filipinezii și alții care locuiesc în Arabia Saudită trebuie să sărbătorească Crăciunul în casele lor fără să iasă în evidență. Majoritatea familiilor care vor să facă bradul de Crăciun îl poziționează într-un colț ferit de priviri. În general, luminile de Crăciun nu sunt tolerate, motiv pentru care se preferă discreția.

În China, puține familii sărbătoresc Crăciunul. Bradul este de cele mai multe ori artificial. Ca ornamente se folosesc paiete, lanțuri din hârtie, flori și felinare. Chinezii numesc brazii „copaci de lumină”.

Nici în Japonia nu se sărbătorește Crăciunul cu mare fast. Pentru ei este o simplă sărbătoare laică, dedicată dragostei pentru copii. Bradul de Crăciun este împodobit cu jucării mici, păpuși, ornamente din hârtie, evantaie și felinare din hârtie aurie. Printre ramuri sunt așezate și câteva lumânări mici. Unul dintre cele mai populare ornamente este lebada origami, potrivit shtiu.ro.