Crăciunul în familia Ceaușescu. Ce preparate nu lipseau din meniu și „atențiile” pe care le primea liderul comunist

Crăciunul în familia Ceaușescu. Ce preparate nu lipseau din meniu și „atențiile” pe care le primea liderul comunist Nicolae Ceaușescu a sfârșit tragic. Sursa foto: arhiva EVZ

Crăciunul este una dintre cele mai frumoase sărbători, asta pentru că întreaga familie se adună în jurul mesei. Această tradiție era respectată cu sfințenie în familia Ceaușescu. Pentru masa festivă exista un meniu bine stabilit, iar întregul eveniment era organizat în detaliu. Liderul comunist primea multe „atenții” în această perioadă, mulți considerând că el merită să aibă pe masă tot ceea ce este mai bun.

Există multe lucruri păstrate secret în ceea ce privește viața soților Ceaușescu. De-a lungul timpului au ieșit la iveală multe detalii cu privire la preferințele liderului comunist, iar nepoata sa, Mihaela, a scris chiar și o carte în care povestește în detaliu masa de Crăciun.

„Nu regret, nu mă jelesc, nu strig” este autobiografia Mihaelei Ceaușescu, nepoata liderului comunist. În paginile acestei cărți sunt povestite în detaliu multe evenimente din familia Ceaușescu, însă și dezvăluiri despre Revoluția din 1989. Una dintre dezvăluirile autoarei face referire la masa de Crăciun. Se pare că soții Ceaușescu erau iubitori ai mâncărurilor tradiționale. Multe personaje ale perioadei comuniste au susținut că de multe ori conducătorul lua cu el astfel de preparate atunci când era plecat în alte țări.

Nicolae Ceaușescu iubea sarmalele, iar acest preparat nu lipsea din meiul pentru masa de sărbători. De asemenea, nepoata sa susține că în materie de băuturi, liderul comunist prefera vinul alb și țuica de prune.

Ne puteți urmări și pe Google News

În meniul atent alcătuit se aflau și salata de boeuf, piftia sau friptura de pui la ceaun. Mihaela Ceaușescu susține că, dacă vreunul dintre aceste preparate lipsea, era „vai și-amar” de personal.

„Nici nu se compară rafinamentele culinare de acum cu aşa-zisele rafinamente de la mesele Ceauşeştilor. Chiar dacă şi ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau. Ei mâncau mâncăruri tradiţionale. Sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Dacă lipseau era vai şi-amar!”, precizează autoarea cărții „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”.

Ce preparate se aflau pe masa de Crăciun a soților Ceaușescu

Se știe faptul că liderul comunist iubea preparatele din pește. De pe masa de Crăciun nu lipseau nici ciorba de pește, plachia sau saramura. Consoarta sa, Elena Ceaușescu consuma mereu „băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta”, precizează Mihaela Ceaușescu în autobiografia sa.

Nepoata liderului comunist susține că acest meniu era asemănător la fiecare petrecere organizată de soții Ceaușescu, indiferent că vorbim despre aniversări, mese festive sau cina de Crăciun, în familie.

Nicolae Ceaușescu a fost un conducător extrem de iubit de popor, așa că primea diverse „atenții” în semn de recunoștință. Gospodarii credeau că liderul comunist merită să aibă pe masă tot ceea ce este mai bun, așa că îi trimiteau pachete cu șuncă proaspăt afumată, cârnați făcuți în casă sau brânzeturi.

Spre deosebire de capetele încoronate ale lumii, soții Ceaușescu preferau preparatele tradiționale. Aveau acces la fructe de mare sau alte delicatese, însă ei preferau sarmalele sau preparatele din pește.

Despre preferințele culinare ale lui Nicolae Ceaușescu au scris și autoarele Victoria Clark și Melissa Scott. Liderul comunist iubea musacaua de legume și piftia de crap, preparată în stil tradițional românesc. Brânza și salatele simple însoțeau mereu friptura lui.