Cozonacul însiropat. Un preparat atipic, dar foarte aromat

Cozonacul însiropat. Un preparat atipic, dar foarte aromatSursa foto: 274272320 © Grigore Vlad | Dreamstime.com

Cozonacul însiropat este, de fapt, babka pentru Paști. Desertul s-a dezvoltat în comunitățile evreiești din Polonia și Ucraina la începutul secolului al XIX-lea. Acest aluat elastic era umplut cu ciocolată, nucă și cacao sau fructe. Pentru însiropat se foloseau diverse arome, însă cea mai populară era vinars. În ultimii ani a căpătat notorietate și în România, asta datorită aromei sale speciale.

Ingrediente necesare pentru cozonacul însiropat

Ingrediente pentru aluat, pentru doi cozonaci:

  • 550 g făină 000;
  • 10 g drojdie uscată;
  • 50 g zahăr;
  • un praf de sare;
  • 4 ouă;
  • 100 ml lapte cald;
  • 160 g unt la temperatura camerei.

Cozonacul însiropat se umple cu o cremă făcută din:

  • 250 g de ciocolată neagră;
  • 230 g unt la temperatura camerei;
  • 12 g cacao;
  • 120 g zahăr pudră.

Pentru sirop ai nevoie de 150g de zahăr și 100ml apă. Dacă vrei mai multă aromă, poți adăuga la rețetă rom sau lichior de vișine.

Secretul unui aluat perfect

Cozonacul însiropat. Aluat

Sursa foto: Pixabay

Cozonacul însiropat este ușor de făcut dacă respecți câțiva pași simpli. Pentru început amestecă drojdia, zahărul și laptele cald. Lasă amestecul aproximativ 10 minute pentru a hidrata drojdia, apoi adaugă ouăle. Amestecă bine totul.

Într-un bol mai mare pune făina și praful de sare, peste care toarnă amestecul din lapte, drojdie și ouă. Frământă până când se formează aluatul, iar apoi adaugă treptat untul până când acesta se încorporează în aluat. El trebuie să fie elastic, astfel încât să nu se rupă atunci când este întins.

Bolul în care se află aluatul pentru cozonacul însiropat îl poți acoperi cu o folie alimentară sau cu un prosop curat. Se lasă în frigider pentru 12 ore sau peste noapte. Poate sta la rece până la 24 de ore.

Cum împletim cozonacul însiropat

Cozonac împletit

Sursa foto: shortgirltallorder.com

Pentru cremă, topește ciocolata pe bain-marie împreună cu untul. După ce iei vasul de pe foc, adaugă zahărul pudră și cacao. Amestecă bine să nu rămână cocoloașe, iar apoi lasă crema la răcit.

Montăm cozonacul însiropat la fel ca unul normal, doar că rulou cu cremă se taie în jumătate, pe lung. Cele două jumătăți se împletesc cu crema de ciocolată în sus, pentru a obține acel model în două culori. Se lasă în forme pentru aproximativ 60 de minute, apoi se bagă la cuptorul preîncălzit la 170 de grade pentru 40 - 50 de minute.

Cât timp cozonacul este în cuptor, pregătim siropul. Punem toate ingredientele într-o oală, apoi o lăsăm la foc mediu până ajunge în punctul de fierbere. Dăm focul la minim și mai lăsam oala pe aragaz 10 minute. Siropul îl turnă peste cozonacii copți, fără să îi scoatem din tavă. Îi lăsăm să se răcească și să se însiropeze, iar apoi îi scoatem, potrivit rețetei postate de shortgirltallorder.com.

Ne puteți urmări și pe Google News