COVID se poate transmite de la stăpân la animalele de companie. Cercetătorii au găsit indicii
- Ionel Sclavone
- 18 septembrie 2020, 21:23
Animalele de companie care aparțin pacienților cu COVID-19 se pot infecta și ele cu noul coronavirus.
Un studiu publicat vineri arată că bolnavii de COVID-19 pot transmite afecțiunea și animalelor de companie, pisici sau câini, alături de care locuiesc, după cum relatează AFP.
Potrivit sursei citate, boala provocată de noul coronavirus este o zoonoză, care se transmite de la animal la om și cu toate că animalele domestice nu joacă un rol important în propagarea sa, din ce în ce mai multe informații arată că pisicile, câinii şi chiar tigrii pot contracta virusul.
Studiul citat a fost realizat de cercetătorii canadieni specialiști în științe veterinare și urmează să fie prezentat oficial în cadrul unui congres științific. Acesta nu a fost publicat, încă, într-o revistă cu un comitet de lectură.
Acesta se bazează pe testele, făcute de cercetătorii canadieni, asupra animalelor domestice ale persoanelor infectate cu noul coronavirus, indiferent dacă acestea au prezentat sau nu simptome asociate cu COVID-19.
Într-un prim grup, pentru care diagnosticul nu era mai vechi de două săptămâni, au cercetat prezenţa virusului (printr-un test PCR) la 17 pisici, 18 câini şi un dihor. Toate testele au ieşit negative, cu excepţia unuia singur, care a fost neconcludent.
Pe de altă parte, într-un al doilea grup de opt pisici şi zece câini, unde diagnosticul proprietarilor era mai vechi, testele serologice au pus în evidenţă prezenţa anticorpilor IgG (indici ai unei infecţii mai vechi) la patru pisici şi doi câini şi a anticorpilor IgM (marca unei infecţii mai recente) la trei pisici.
Toate pisicile purtătoare de anticorpi precum şi unul dintre câini prezentaseră simptome ale bolii, în special respiratorii, în aceeaşi perioadă cu proprietarii.
Concluziile studiului, potrivit rezultatelor preliminarii, sunt că o proporţie importantă de animale domestice care trăiesc împreună cu persoane afectate de COVID-19 dezvoltă anticorpi.
Pe de altă parte, alți experți spun că rezultatele nu sunt concludente dat fiind că eșantionul este foarte redus. Drept urmare, spun aceștia, proprietarii de animale domestice nu trebuie să-şi facă griji deoarece nu există informaţii suficiente pentru a recomanda bolnavilor de COVID-19 să se izoleze de animalele de companie.