COVID-19 nu a dispărut! Un nou val de infectări raportat în Europa: „A început deja!”. Avertismentul unui celebru medic

COVID-19 nu a dispărut! Un nou val de infectări raportat în Europa: „A început deja!”. Avertismentul unui celebru medic Sursă: Eldar Nurkovic | Dreamstime.com

Deși unii politicieni și personalități de televiziune au anunțat că pandemia de coronavirus s-a încheiat, este foarte posibil ca lucrurile să ia o altă întorsătură în Europa - și nu într-un sens bun. Mai mult, medicul Eric Topol, fondator și director al Institutului de Cercetare Translațională Scripps, a transmis, sâmbătă, că pe continentul nostru, „următorul val” al COVID-19 a început deja. 

„Următorul val (COVID-19 - n.r.) a început în Europa”, a transmis doctorul Eric Topol, arătând că, săptămâna trecută, autoritățile din țări precum Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Elveția și Italia au raportat noi creșteri a cazurilor de boală COVID-19 și a spitalizărilor.

Un nou val COVID-19 în Europa

Această revenire a pandemiei de coronavirus are loc la aproximativ o lună de zile după ce mai multe țări și regiuni din Europa au început să ridice măsurile de prevenție și de restricție, precum purtarea măștii de protecție în spațiile închise.

Și România a eliminat măsurile restrictive în urmă cu câteva zile, cu toate că șeful Guvernului a făcut apel la responsabilitatea cetățenilor pentru a stopa o nouă răspândire a coronavirusului.

Preocuparea actuală a specialiștilor internaționali are legătură cu ridicarea acestor măsuri, care ar putea reprezenta o relaxare prematură.

Datele nu reflectă adevărata amploare a răspândirii virusului

„Țineți cont de faptul că este probabil ca numărul de cazuri raportate de COVID-19 și spitalizările să fie cu două până la patru săptămâni mai târzii decât ceea ce s-a întâmplat cu adevărat. Gândiți-vă cât timp este nevoie pentru ca o nouă infecție să fie în cele din urmă raportată - dacă ajunge să fie raportată.

În primul rând, odată ce ești infectat cu SARS-CoV-2, nu este ca și cum afli în secunda doi. Mai degrabă, este posibil să nu dezvolți simptome decât după câteva zile sau, în medie, aproape o săptămână mai târziu.

Apoi, mai este și intervalul de timp între apariția simptomelor și efectuarea testelor pentru a confirma un diagnostic COVID-19, presupunând că nu vă băgați tampoane de bumbac în nas la fiecare oră. Și atunci când vă testați singur acasă, cât de probabil este să raportați rezultatele la autoritățile de sănătate publică?

Dacă ajungi să fii spitalizat, nici asta nu se întâmplă imediat. În schimb, starea dumneavoastră se poate deteriora în timp sau poate rămâne stabilă sau poate crește și descrește înainte de a se agrava”, relatează Forbes.