Covid -19. În Europa dispar zonele verzi. Care sunt noile reguli pentru călătorii

Covid -19. În Europa dispar zonele verzi. Care sunt noile reguli pentru călătorii Sursa: Arhiva EVZ

LA STAMPA. În noua hartă a Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) nu mai există nicio regiune verde în Europa. Virusul începe să circule din ce în ce mai repede și chiar și în Italia cea mai mare parte a regiunilor s-au colorat în galben. Există zone precum provincia Bolzano și Friuli Venezia Giulia, care sunt în roșu închis, iar altele, precum provincia Trento, Veneto, Emilia-Romagna, Val d’Aosta, Liguria, Marche și Lazio sunt roşii.

În restul Europei, situația este destul de asemănătoare, cea mai mare incidență a infecțiilor raportată la populație se înregistrează în Europa Centrală de Est, în țările Benelux, în cele baltice și în Irlanda: toate colorate în roșu închis, în timp ce Spania, Franța, Suedia și Portugalia sunt în principal în roșu.

Cum sunt stabilite aceste culori?

Hărțile ECDC rămân, însă criteriile de definire a culorilor se modifică, adică se combină noile cazuri cu numărul de vaccinuri administrate și cu testele efectuate. Hărțile vor fi utilizate în principal în scop informativ, dar ele vor servi și la coordonarea măsurilor pentru zonele cu un nivel de circulație a virusului deosebit de scăzut (verde), sau deosebit de ridicat (roșu închis). Pentru aceste sectoare vor fi aplicate reguli specifice.

Reguli de călătorie

Pentru persoanele care provin din zonele verzi, nu ar trebui să se aplice restricții. Călătoriile către și dinspre zonele roșii închis ar trebui în schimb descurajate, având în vedere numărul mare de noi infecții prezente, iar persoanele care nu au fost vaccinate, sau nu au trecut prin boală ar trebui obligate să se testeze înainte de plecare și să stea o perioadă în carantină după sosire.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a evita abordările divergente - a explicat Comisarul European pentru Justiție Reynders,- „Comisia propune o perioadă standard de acceptare de 9 luni pentru certificatele de vaccinare eliberate după finalizarea seriei de vaccinare primară. Perioada de 9 luni ține cont de ghidul ECDC privind administrarea dozelor de rapel începând de la 6 luni și prevede o perioadă suplimentară de 3 luni, pentru a permite campaniilor naționale de vaccinare să se adapteze, iar cetățenilor să poată accesa rapelurile”.

Acest lucru înseamnă că, în contextul călătoriilor, statele membre nu ar trebui să refuze un certificat de vaccinare eliberat la mai puțin de 9 luni de la administrarea ultimei doze de vaccinare primară. De asemenea, statele membre ar trebui să ia imediat toate măsurile necesare pentru a asigura accesul la vaccinare pentru acele grupuri de populație ale căror certificate de vaccinare eliberate anterior se apropie de limita de 9 luni.

Ce se întâmplă de la 1 martie

Mai mult, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson a anunţat că de la 1 martie „toate persoanele vaccinate cu seruri autorizate de Comisia Europeană și EMA vor putea intra în Uniunea Europeană fără restricții suplimentare”.

Comisia Europeană a propus introducerea „unui termen limită de 9 luni pentru acceptarea certificatelor de vaccinare după ciclul de vaccinare primară pentru călătorii sosiți din țări non-UE”. Dacă va fi confirmată de Consiliul UE, data de expirare a certificatelor de vaccinare ar intra în vigoare la 10 ianuarie 2022 și i-ar obliga pe cei care au efectuat prima vaccinare cu 9 luni înainte de călătorie să-şi facă rapelul înainte de a intra în UE. (Rador)