Covid-19. Boris Johnson, după o lună de lockdown: Nu poate fi un Crăciun normal

epa08408618 A hand out photograph made available by n 10 Downing street shows Britain's Prime Minister Boris Johnson lighting a candle at the grave of the Unknown Warrior at Westminster Abbey on the eve of 75th Anniversary of VE Day in London, Britain 07 May 2020. EPA/ANDREW PARSONS / HANDOUT This image is for Editorial use purposes only. The Image can not be used for advertising or commercial use. The Image can not be altered in any form. Credit should read Andrew Parsons/n10 Downing street. HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Primul ministru britanic a anunțat, luni, revenirea, la începutul lunii decembrie, după patru săptămâni de restricții în Anglia, a unei strategii locale împotriva noului coronavirus, puternică și însoțită de un program masiv de screening.

În ciuda veștilor bune succesive pe frontul vaccinurilor, inclusiv a proiectului britanic AstraZeneca / Oxford, șeful guvernului conservator a avertizat că restricțiile ar trebui să rămână în vigoare timp de câteva luni.

„Nu poate fi un Crăciun normal și mai este un drum lung de parcurs până în primăvară”, a declarat Boris Johnson, izolat după ce a intrat în contact cu o persoană infectată, prin videoconferință către parlamentari, scrie AFP.

„Dar am depășit o etapă și se întrevede o ieșire. Trebuie să rezistăm virusului până când depistarea şi vaccinurile vin în ajutorul nostru şi reduc necesitatea restricţiilor”, a adăugat el, înainte ca intervenţia sa să fie întreruptă din cauza unor probleme tehnice, provocând ilaritate pe băncile din Westminster.

Marea Britanie, țara europeană cea mai îndoliată de pandemie, a înregistrat peste de 55.000 de decese ale persoanelor testate pozitiv pentru noul coronavirus și peste 1.5 milioane de cazuri pozitive la Covid-19.

Veste bună pentru fanii fotbalului

După patru săptămâni de izolare generală (lockdown)  decretate pe 5 noiembrie, Anglia va reveni la restricțiile impuse local pe baza incidenței virusului în cadrul unui sistem pe trei niveluri care va fi totuși consolidat.

Vești bune pentru fanii fotbalului: aceștia vor putea reveni pe stadioane la începutul lunii decembrie, în zonele cel mai puțin afectate de virus. Numărul de spectatori autorizați să participe la meciuri va depinde de nivelul de alertă al fiecărei regiuni, care va fi dezvăluit joi, dar nu va depăși niciodată 4.000.

Peste tot în Anglia, magazinele neesențiale și sălile de fitness  vor putea fi redeschise, iar serviciile bisericești și nunțile vor fi reluate.

Locuitorii se vor putea întâlni acum în grupuri de până la șase. În timpul izolării, nu era posibil să te întâlneşti decât cu o singură persoană în exteriorul domiciliului, într-un parc, de exemplu.

Acolo unde vor putea redeschide, pub-urile şi restaurantele vor lua ultimele comenzi la ora 22.00 şi vor închide o oră mai târziu, scrie Agerpres.

Restricţiile ar urma să fie relaxate timp de câteva zile de Crăciun şi sunt în curs discuţii între guvern şi autorităţile din Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord pentru a se încerca să se ajungă la o abordare unificată, fiecare provincie decizând singură până acum strategia sa sanitară.

Liderul opoziţiei laburiste, Keir Starmer, a calificat abordarea locală drept „riscantă”, reamintind că ea „nu a funcţionat” înainte, fiind înlocuită în decembrie cu o izolare generală.

Guvernul Johnson contează pe vaccinele în curs de dezvoltare pentru a depăşi pandemia. Premierul a salutat vaccinul Astra-Zenecca realizat în colaborare cu Universitatea Oxford, eficient în medie în proporţie de 70% şi până la 90% în unele cazuri, „o minunată realizare a ştiinţei britanice”. „Noi am comandat 100 de milioane de doze de vaccin de la Oxford şi peste 350 de milioane de doze în total”, a spus Boris Johnson.

Planul premierului britanic pentru perioada de după izolare include şi un program masiv şi rapid de depistare a virusului în populaţia din zonele clasificate cu risc „foarte ridicat”, după modelul experienţei realizate „cu succes la Liverpool, unde peste 200.000 de persoane au fost testate de la începutul lui noiembrie”, a indicat guvernul de la Londra.

Astfel încât, persoanele intrate în contact cu un caz pozitiv se vor putea testa regulat, ceea ce le-ar permite să scape de perioada de izolare de 14 zile obligatorie în prezent, precum cea în care se află şi premierul Boris Johnson.

Un proiect-pilot va fi lansat săptămâna viitoare la Liverpool şi va fi extins, în caz de succes, la personalul din sănătate în decembrie şi la restul ţării în ianuarie.