COVID-19 ar putea da lovitura de grație Uniunii Europene. Și mumei sale, Globalizarea neoliberală

COVID-19 ar putea da lovitura de grație Uniunii Europene. Și mumei sale, Globalizarea neoliberală

Epidemia de coronavirus, adăugată celorlalte crize, scoate la lumină hibele grave de sistem ale copilului preferat al Globalizării care este UE.

Totuși, în ceea ce privește planul său de austeritate, Italia a mers chiar mai departe decât Franța. Trebuie arătat că țara nu a cunoscut o creștere economică de la aderarea sa la euro.

Acest lucru a dus la creșterea nivelului său de îndatorare (când nu crește PIB-ul, raportul Datorie / PIB nu are nici el cum să crească).

Pentru ca Italia să rămână solvabilă și să continue să-și achite ratele enormei sale datorii (2400 de miliarde de euro), Bruxellesul nu a încetat să-i ceară Romei măsuri de austeritate, pe care guvernele zeloase ale țării, fie ele „tehnocrate” (Monti), fie „centriste” (Renzi) au acceptat să le aplice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Brusc, Italia a ajuns să aibă excedent bugetar primar (înainte de a achita dobânzile la datorie), și acest lucru, de multă vreme.

Italia este așadar un elev bun al Zonei Euro. Dar sunt de notorietate sub-investițiile publice cronice, degradarea serviciilor publice și lipsa de funcționari pe care aceste rețete de austeritate de provoacă.

Economia Italiei este astăzi deja bolnavă și în stagnare. Și probabil în curând în recesiune.

Pe lângă datoria colosală și creșterea economică anemică, se adaugă și fragilitatea băncilor. Desigur, situația lor s-a ameliorat în ultima perioadă. Ele au reușit să scape de o parte din creditele lor neperformante care le încărcau bilanțurile.

Dat statul italian a trebuit să sară în ajutorul multora dintre ele, inclusiv, recent, în decembrie, o injecție de urgență de 900 de milioane de euro în capitalul Banca Popolare di Bari.

Dar băncile italiene nu sunt singurele fragile. Să ne aducem aminte de Deutsche Bank, de pildă... Și de economia germană în ansamblu de altfel.

  • Într-adevăr, de o bună bucată de vreme, economia germană merge la ralanti. Criza va agrava lucrurile?