Cotaţii istorice la euro, petrol şi aur

Cotaţii istorice la euro, petrol şi aur

Euro, petrolul şi aurul înregistrează noi recorduri istorice. Moneda unică europeană a depăşit pragul de 1,52 dolari, petrolul se vinde la peste 102 dolari, iar aurul se apropie vertiginos de graniţa de 1000 de dolari pe uncie.

Euro a atins un nivel record faţă de moneda americană: 1,5232. Accentuarea presiunilor inflaţioniste şi scăderea încrederii consumatorilor în economia Statelor Unite din cauza crizei ipotecare, au afectat puternic cursul de schimb al dolarului.

Un nou record a fost marcat şi în ceea ce priveşte preţul petrolului. Barilul de ţiţei a fost vândut la cotaţia maximă de 102 dolari şi 81 de cenţi. Potrivit economiştilor, principala explicaţie o constituie reducerea producţiei de către ţările membre OPEC. Aurul a înregistrat, de asemenea, o cotaţie de 975 de dolari şi 50 de cenţi uncia, un nou record istoric.

Analiştii estimează că, în curând, aurul ar putea depăşi o mie de dolari pe uncie, urmare a interesului investitorilor pentru plasamente mai sigure, cum sunt văzute metalele preţioase.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa: TMC

(12:00)