Coșmarurile ar putea fi un semn de avertizare timpurie a unei boli autoimune

Coșmarurile ar putea fi un semn de avertizare timpurie a unei boli autoimune Sursa foto: Arhiva EVZ

Coșmarurile sunt un semn comun, dar potențial periculos, al bolilor autoimune, cum ar fi lupusul. Un studiu publicat în jurnalul eClinicalMedicine al The Lancet a explorat semnele de avertizare timpurie ale crizelor de boli autoimune.

Cercetătorii au intervievat 676 de pacienți cu lupus și 400 de medici, realizând peste 100 de interviuri aprofundate. Ei au întrebat despre simptomele neurologice și de sănătate mintală pe care le experimentează pacienții, inclusiv starea de spirit scăzută, halucinațiile, tremurăturile și oboseala. De asemenea, au întrebat dacă există un model obișnuit de simptome pentru pacienți atunci când sunt pe cale să aibă o acutizare (agravare a simptomelor).

Coșmarurile care vin înainte de bolile autoimune au fost găsite în alte boli neurologice, implicând adesea faptul că sunt atacate, prinse în capcană, strivite sau cad. Aceste coșmaruri veneau adesea înainte de o acutizare a bolii, în special la persoanele care au avut apoi halucinații ca parte a tiparului bolii lor. Acest lucru a fost mai probabil la persoanele cu lupus decât la celelalte boli reumatologice, cum ar fi artrita inflamatorie. Dintre pacienții care au raportat, de asemenea, halucinații, 61% dintre pacienții cu lupus și 34% cu alte boli reumatologice autoimune au raportat o creștere a somnului perturbat (mai ales coșmaruri) chiar înainte de halucinațiile lor.

Cum au fost descrise coșmarurile

Un studiu anterior a constatat că peste 50% dintre oameni raportează rareori sau niciodată simptomele de sănătate mintală medicilor lor. Cercetătorii au folosit cuvântul „coșmar” pentru a reduce sentimentul de teamă și stigmatul pe care mulți oameni îl au față de cuvântul „halucinație”. Pacienții au considerat, de asemenea, că „coșmar de zi” a fost o descriere bună, deoarece experiențele de halucinație au fost adesea descrise ca stări asemănătoare viselor „între somn și veghe” și „vise de veghe”. Mulți pacienți au descris cuvântul și descrierea ca fiind un moment de „beculeț” pentru ei.

Ne puteți urmări și pe Google News
Transpirația excesivă, cauze și simptome

Sursa foto: dreamstime.com

Multe persoane cu lupus și alte boli autoimune pot avea drumuri lungi și dificile până la diagnosticare. O mai bună înțelegere a gamei vaste și a tipului de simptome cu care se confruntă acești pacienți ar putea duce la mai puține diagnostice greșite și la un tratament mai bun. Persoanele ale căror prime simptome de boală autoimună sunt de natură psihiatrică sunt deosebit de susceptibile de a fi diagnosticate și tratate greșit. De asemenea, medicii au puțin timp la dispoziție, în special în cazul unor boli complexe precum lupusul, care pot afecta orice parte a corpului.

Cu toate acestea, majoritatea medicilor din cadrul studiului au declarat că vor începe acum să întrebe despre coșmaruri și alte simptome. Simptome precum coșmarurile nu se află pe listele de diagnosticare, astfel încât pacienții și medicii adesea nu discută despre ele. Faptul că se bazează pe observația medicului, pe analizele de sânge și pe scanările cerebrale pentru a diagnostica bolile nu funcționează în cazul simptomelor care sunt invizibile și care nu se văd încă la teste. Studiul subliniază, de asemenea, importanța lucrului în echipă între medic și pacient pentru identificarea, monitorizarea și tratarea acestor simptome adesea supărătoare, potrivit sleepreviewmag.com.