Coronavirusul se poate transmite de la nurcă la om. Polonia, în alertă

Coronavirusul se poate transmite de la nurcă la om. Polonia, în alertă

O tulpină a noului coronavirus descoperită într-o fermă de nurci din nordul Poloniei poate fi transmisă de la nurcă la om şi viceversa. Informația a fost făcută publică, sâmbătă, de Ministerul Sănătăţii polonez.

Coronavirusul se poate transmite de la nurcă la om. La finalul lunii ianuarie, COVID-19 a fost descoperită la nurci într-o fermă din districtul polonez Kartuzy, oficialităţile de la Varşovia precizând că este vorba despre primul asemenea caz din Polonia. Toate nurcile din ferma respectivă urmau să fie sacrificate.

Virusul se poate transmite de la nurcă la om și invers

„Informaţiile obţinute de inspectoratul de sănătate publică şi experienţele de anul trecut din Danemarca şi Ţările de Jos indică în mod clar acest lucru şi în Polonia: acest virus se poate transmite de la nurcă la om şi viceversa”, arată o declaraţie a Ministerului Sănătăţii polonez.

În luna noiembrie, Danemarca a început sacrificarea tuturor celor 17 milioane de nurci, după ce în câteva sute de crescătorii a fost semnalată prezenţa noului coronavirus şi autorităţile au descoperit mutaţii ale acestuia în rândul oamenilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

În luna august, Ţările de Jos au decis să închidă peste 100 de crescătorii de nurci după ce mai mulţi angajaţi au contractat COVID-19, scrie Agerpres.

Danemarca a sacrificat 15 milioane de nurci

Luna aceasta, Danemarca a încheiat campania de sacrificare a aproape 15 milioane de nurci.

La începutul lunii noiembrie, Danemarca, primul exportator mondial de blană de nurcă, a dispus de urgenţă sacrificarea tuturor nurcilor din regat. Din cauza unei mutaţii a coronavirusului care putea, conform studiilor preliminare, să ameninţe eficacitatea viitorului vaccin pentru oameni.

Deşi varianta problematică a fost declarată eliminată la 19 noiembrie, în lipsă de noi cazuri detectate, executivul şi-a menţinut planul de a sacrifica toate nurcile.

La sfârşitul lunii decembrie, Danemarca a adoptat o lege care interzice creşterea acestor mamifere până la 1 ianuarie 2022, oferind astfel o bază legală deciziei de sacrificare, care nu era până acum obligatorie juridic decât în focarele epidemice.

La sfârşitul lui ianuarie, autorităţile au anunţat un plan de indemnizaţii pentru sectorul crescătorilor de nurci, în valoarea de circa 19 miliarde de coroane (2,5 miliarde de euro).

Nurca este singurul animal identificat până în acest moment în mod sigur că poate atât să contacteze COVID-19, cât şi să retransmită virusul la om.