Evenimentul Zilei > Actualitate > BOR, în doliu: încă un preot a căzut victimă COVID-19. „Într-o zi mare ați ales să vă luați adio de la noi!”
BOR, în doliu: încă un preot a căzut victimă COVID-19. „Într-o zi mare ați ales să vă luați adio de la noi!”

BOR, în doliu: încă un preot a căzut victimă COVID-19. „Într-o zi mare ați ales să vă luați adio de la noi!”

Virusul SARS-CoV-2 a făcut destule victime și printre preoții și călugării României, care au dat obol pe altarul pandemiei.

Preotul localității Dăești, din județul Vâlcea a fost răpus de noul coronavirus. Întreaga comunitate este în stare de șoc, căci părintele avea doar 43 de ani și era foarte apropiat de enoriașii săi.

Părintele Dan Mitu de la parohia Dăești 1 a fost diagnosticat pozitiv în urmă cu 3 săptămâni și a suferit un stop cardiac care i-a fost fatal. Potrivit presei locale, pe 31 octombrie, preotul a fost alături de enoriașii săi la Moșii de toamnă (Sâmbăta morților). Ulterior a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus. A dat semne de vindecare, părea că tratamentul prescris de medici va funcționa, însă ulterior starea i s-a înrăutățit. Dan Mitu era căsătorit și avea două fetițe.

“Mult prea devreme! Într-o zi mare ați ales să vă luați adio de la noi! Drum lin spre ceruri părinte! Ați lăsat un mare gol În sufletele multor oameni! Mi-ai fost duhovnic, povățuitor, dar cel mai important, mi-ai fost prieten! Dumnezeu să te primească în împărăția Lui!”, este mesajul lui George Popolan, primarul din Dăești, transmis pe pagina de Facebook a părintelui Mitu.

Fețele bisericești, secerate de molimă

Pe 15 noiembrie, stareţul Ghelasie Ţepeş de la Mănăstirea „Sfântul Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir“ din Sighişoara, ucenic al legendarului duhovnic Arsenie Boca, a încetat din viață. Preotul, care avea doar 58 ani, fusese infectat cu noul coronavirus. Ultima sa predică a fost în duminica de 26 octombrie, la hramul mănăstirii. „Au făcut boala asta ca o religie. Şi au îndemnat lumea să se închine, dom’ne! Nu vedeţi că o să se lupte să vă închinaţi bolii, să nu i vă mai închinaţi lui Hristos?“, a rostit atunci părintele stareţ.

Molima a lovit din plin și la renumita mănăstire oltenească Lainici. Un călugăr al mănăstirii din județul Gorj a fost internat în spital la începutul lunii trecute, dar medicii nu l-au mai putut salva. Infectat cu Sars-CoV-2 a fost și starețul lăcașului de cult, Ioachim Pârvulescu. Starețul mănăstirii Lainici a fost transferat cu ambulanța la un spital din București. În acest moment starea sa pare stabilă.

Tot la începutul lunii trecute s-a stins din viață părintele Varlaam de la Mănăstirea Partoș din Banat. „Padre”, așa cum era cunoscut de apropiați, s-a stins la aproape 3 săptămâni de când s-a infectat cu coronavirus. Era stareț de 12 ani. Foarte iubit de credincioși, cărora le era un duhovnic apropiat de suflete, povestea părintelui este zguduitoare. Oamenii s-au mobilizat exemplar și au reușit să găsească plasmă convalescentă pentru tratament, dar „Padre” n-a reușit să învingă boala, fiind chemat la Domnul.

În luna mai, ÎPS Pimen al Sucevei și Rădăuților a trecut în neființă, la vârstă de 90 de ani, în ciuda unor tratamente intensive cu plasmă.