Evenimentul Zilei > Actualitate > Coronavirus. Cât de îngrijorați sunt Românii? Cifrele oficiale spun totul
Coronavirus. Cât de îngrijorați sunt Românii? Cifrele oficiale spun totul

Coronavirus. Cât de îngrijorați sunt Românii? Cifrele oficiale spun totul

Românii rămân îngrijorați de situația generată de pandemia de COVID-19 și de consecințele acesteia atât la nivel general, asupra țării, dar și la nivel personal.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, gradul de îngrijorare rămâne totuși constant în ultimele două luni, chiar dacă în ultimele săptămâni numărul cazurilor a crescut în România.

Chiar dacă jumătate dintre români știu că în localitatea lor există sau au existat cazuri de COVID – 19, procentul celor care cunosc pe cineva care a contractat virusul rămâne destul de scăzut (16%), astfel încât puțini sunt românii care iau contact direct cu ce înseamnă acest virus și cu consecințele bolii.

76% dintre români spun că sunt foarte și destul de îngrijorați cu privire la situația generată de pandemia de COVID – 19 în România. În această categorie se încadrează în proporții mai crescute femeile, vârstnicii și persoanele educate. Mai puțin îngrijorați sunt sub un sfert dintre participanții la studiu, 1 din 10 fiind deloc îngrijorați.

Trei sferturi dintre români sunt îngrijorați cu privire la posibila infectare cu noul coronavirus a unui membru al familiei, în timp ce un sfert sunt puțin sau deloc îngrijorați.

Femeile, persoanele peste 51 de ani și cei cu educație scăzută, votanții Alianței USR-PLUS, cei ai PNL și ai PSD sunt mai îngrijorați pentru cei din familiile lor, în timp ce bărbații, tinerii, persoanele cu educație medie și votanții Pro România sunt mai puțin îngrijorați.

Aproape un sfert (24%) dintre participanții la sondaj declară că și-au anulat vacanța din această vară din cauza pandemiei sau au amânat-o pentru perioada când situația epidemiologică se va îmbunătăți.

Sunt mai precauți respondenții maturi și vârstnici, cei educați, cei care locuiesc în Transilvania și Banat, dar și votanții PNL. Aproape 1 din 10 români (9%) a fost deja în vacanță, iar 13% urmează să plece în perioada următoare.

Până marți, 28 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 47.053 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

26.128 de pacienți au fost declarați vindecați și 3.716 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.