Corina Creţu a angajat-o la cabinetul de comisar european pe nepoata lui Ioan Rus
- Mircea Marian
- 31 octombrie 2014, 14:03
Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, a anunţat componenţa cabinetului ei, pe listă fiind Ioana Rus, nepoata actualului ministru al Transporturilor, precum şi fostul jurnalist Dragoş Bucurenci.
Componența cabinetului comisarului european pentru politici regionale Corina Creţu, în forma anunţată de Agerpres, care citează un comunicat al PSD, este următoarea:
Dr. Mikel Landabaso, șef de cabinet, conduce Centrul de Competență pentru Dezvoltare Inteligentă și Durabilă al Direcției Generale Politică Regională și Urbană (DG Regio). Este de profesie economist și a lucrat în domeniul dezvoltării din 1986 și la Comisia Europeană — DG Regio din 1990. În 2004, i-a fost acordat Premiul Christiane Bom de către Asociația Europeană a Agențiilor de Dezvoltare Regională (EURADA) pentru contribuția sa în inovarea politicilor regionale europene. Are un doctorat în economie de la Universitatea Țării Bascilor și a predat dezvoltare regională la University of North Carolina at Chapel Hill, Universitatea Liberă din Bruxelles și Universitatea din Deusto.
Gabriel Onaca, șef de cabinet adjunct, are o vastă expertiză în afaceri europene la nivelul administrației publice centrale. Începând cu 2013, a condus cu succes eforturile României de creștere a ratei de absorbție a fondurilor europene, ca secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene. S-a alăturat Guvernului României după patru ani de activitate de consilier juridic la Comisia Europeană, Direcția Generală pentru Traduceri. Între 2004 și 2009, și-a asumat responsabilități consultative în cadrul Guvernului României, pentru doi vice-prim-miniștri și pentru ministrul pentru relația cu Parlamentul. Între 2002 și 2004 a fost expert la Președinția României în relații internaționale și europene al Programului de Dezvoltare al ONU. Gabriel Onaca are licența în dreptul european și un master în studii europene la Universitatea Pierre Mendes-France din Grenoble.
Ioana Rus, membru al cabinetului, expert, are o bogată experiență în diplomație și afaceri europene. În 2004 a început să lucreze ca diplomat la Reprezentanța Permanentă a României la UE, unde s-a implicat activ în procesul de aderare a României. Din 2008 a fost consilier la Parlamentul European în domeniul politicilor de dezvoltare regională, iar în iulie 2014 a fost numită consilier al vicepreședintelui Parlamentului European. Ioana Rus este de profesie economistă, specializată în marketing la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. A obținut un master în management și comunicare în afaceri la SNSPA (București) și, din 2013, este coach profesionist, având studii de profil în Vancouver, British Columbia și Florida.
Dragoș Bucurenci, membru al cabinetului, consilier de comunicare, este consultant și trainer de comunicare, jurnalist și activist civic. Înainte de a obține un MBA de la Universitatea Stanford (2013), a construit două dintre cele mai importante ONG-uri de mediu din România, Salvați Delta Dunării și MaiMultVerde, declanșând o campanie națională de conștientizare care a schimbat radical atitudinea românilor față de voluntariat și față de mediu. Are 12 ani de experiență ca editorialist în presa scrisă și a produs și prezentat, timp de 7 ani, emisiuni de televiziune pentru canale publice și private. Și-a început cariera la British Council Romania unde a coordonat programele new media și a fost director de comunicare al UK-SE European Forum.
Jan Mikolaj Dzieciolowski, membru al cabinetului, s-a născut la Buenos Aires, Argentina. Are un master în economie la Marseille Business School, un master în științe politice la Institut d'Études Politiques de Paris și un master în studii europene interdisciplinare la College of Europe. A absolvit de asemenea cursul de pregătire internațional la Ecole Nationale d'Administration. Și-a început cariera în biroul Comitetului pentru Integrarea Europeană a Poloniei ca expert al Negociatorului Principal al Poloniei pentru aderarea la UE. S-a alăturat Comisiei Europene în 2005, mai întâi la Secretariatul General, iar din 2008 lucrează în Direcția Generală Politică Regională și Urbană.
Tomas Nejdl, membru al cabinetului, este un expert ceh în politici de coeziune, cu o experiență de 16 ani la nivel național, internațional (serviciu diplomatic) și la Comisia Europeană. A participat la negocierile de aderare ale Republicii Cehe și a lucrat apoi ca secretar de politică regională la Reprezentanța Permanentă a Cehiei la UE. S-a alăturat apoi Comisiei Europene ca expert național detașat în echipa de coordonare a DG Regio. În 2014, a revenit la Reprezentanța Permanentă a Cehiei pentru a contribui la închiderea programelor operaționale 2007-2013 ale Cehiei. Are un master în geografie la Universitatea Carolină din Praga, unde a studiat geografia socială și dezvoltarea regională.
Mathieu Fichter, asistent de politici, este conducătorul echipei care se ocupă de creștere durabilă în Centrul de Competență pentru Dezvoltare Inteligentă și Durabilă al Direcției Generale Politică Regională și Urbană (DG Regio). Este expert în dezvoltare durabilă, mai ales în energie, climă și mediu, lucrând în acest domeniu din 2006, inclusiv în Parlamentul European. S-a alăturat Comisiei Europene — DG Regio în 2008. A lucrat vreme de câțiva ani ca analist de afaceri și marketing project manager într-o importantă companie multinațională. Are un master în managementul mediului la Universitatea Liberă din Bruxelles și un master in economie și sociologie la Universitatea din Strasbourg.