Coreea de Sud, Germania și Ungaria se bat pe soia românească!

Coreea de Sud, Germania și Ungaria se bat pe soia românească!

Străinii sunt din ce ăn ce mai interesați de culturile de soia din țara noastră întrucât soia autohtonă este nemodificată genetic

Coreea de Sud, Germania sau Ungaria sunt doar câteva țări care cumpară, mai nou, din România soia nemodificată genetic.Cum cererea este foarte mare, fermierii investesc în plantații de acest fel. Asș se face ca numai anul acesta au semănat peste 80 de mii de hectare.

În apropiere de Campia Turzii, oriunde te uiți vezi numai plantații de soia. Spre exemplu, Iosif Szoocs, agricultor local, spera sa scoata anul acesta 300 de tone din cele 100 de hectare lucrate. „Necesita atentie in prima faza doar, dupa care raspunde foarte bine la conditiile meteo din zona. Noi o dam pentru furaje sau pentru prelucrarea concentratelor in Ungaria”, spune Iosif Szoocs, inginer agronom, citat de stirileprotv.ro.

Și in nordul tarii, la Satu Mare, Mihai Schita cultivă, în funcție de an, între 200 și 400 de hectare și nu-și face griji ca va ramâne cu recolta în hambar. „Este o cultură care presupune o investiție medie, adica la înființare în jur de 2.700 de lei pe hectar, care la o producție medie de 2,5 tone acoperă investiția și aduce un profit de 20%. O vând la o fabrică de ulei, iar șrotul, adica ce rămâne, merge la unitățile care procesare furaje animale”, a declarat fermierul pentru stirileprotv.ro.

Numarul fermierilor de la noi interesați de culturile de soia a crescut vertiginos în ultimii doi ani. Doar de la stațiunea de cercetare de la Turda au plecat în acest an peste 250 de tone de sămânță, atat în țară cât și în străinatate. „40 de procente de proteină, 20 de procente ulei, la care se adauga vitamine, lecitină. Este foarte greu de găsit la o alta cultură care într-un timp atat de scurt sa inmagazineze într-un bob peste 70% substanță utilă”, a declarat pentru stirileprotv.ro Eugen Muresan, șeful laboratorului Statiunea de Cercetari Agricole Turda.

Soia pleaca de la noi în țări precum Germania, Olanda, Elveția, Austria și Coreea de Sud. Fermierii care vor sa intre in aceasta afacere pot cere și sprijinul unei asociații prezentă in 12 tari din Europa, care militează pentru creșterea suprafețelor cultivate cu soia nemodificată genetic.