Coreea de Nord. Sclavia prizonierilor sud-coreeni. Kim, bun de plată

Coreea de Nord. Sclavia prizonierilor sud-coreeni. Kim, bun de plată

Ostili regimului de la Phenian

În 2014, un raport al ONU a estimat că cel puțin 50.000 de prizonieri de război sud-coreeni au rămas în Coreea de Nord după război, iar aproximativ 500 erau încă în viață.

Ei au fost marii uitați în cadrul a cinci summit-uri inter-coreene, problema repatrierii lor nefiind considerată o prioritate.

Foștii soldați sud-coreeni sunt considerați „ostili” regimului dinastiei Kim și acest stigmat este transmis de-a lungul generațiilor.

„Copiii și nepoții prizonierilor de război sunt obligați să trăiască și să lucreze în zone miniere”, spune Joanna Hosaniak, de la Alianța Cetățenilor pentru Drepturile Omului din Coreea de Nord, un ONG cu sediul la Seul.

Chiar dacă doar jumătate dintre ei au copii și nepoți, aceasta reprezintă „cel puțin 60.000 până la 100.000 de oameni”, a spus ea.

În iunie, un tribunal sud-coreean a ordonat Phenianului să-i despăgubească  pe doi foști prizonieri sud-coreeni cu 21 de milioane de woni (15.800 de euro), adică aproximativ 410 dolari pentru fiecare dintre cei 40 de ani petrecuți în mine.

Cum nici Coreea de Nord, nici Coreea de Sud nu se recunosc reciproc pe acest plan, este puțin probabil ca Phenian să se conformeze acestei decizii.

Coreea de Nord susține că respectă drepturile omului și că a trimis acasă toți prizonierii de război. Un oficial guvernamental a susținut că au rămas doar cei care „au dorit să rămână”.

„Deși eu m-am întors, sunt încă mulți alții care nu s-au mai putut întoarce”, a spus Lee Sun-woo.