Editura Evenimentul si Capital

Copiii Dictatorului. Zoia Ceaușescu, fiica boemă ce purta numele unei eroine sovietice

Nicolae și Elena Ceaușescu, împreună cu doi dintre cei trei copii: Zoia și Nicu
Autor: | | 14 Comentarii | 25533 Vizualizari

Al doilea copil al cuplului Ceaușescu – Zoia (Zoe) – s-a născut la data de 1 martie 1949. Numele ei este inspirat de cel al Zoiei Kosmodemyanskaya, eroină sovietică, una dintre cele mai cunoscute figuri ale mișcării de partizani din cel de-al Doilea Război Mondial, prinsă și executată prin spânzurare de către nemți, la vârsta de numai 18 ani.

A urmat cursurile Liceului Petru Groza – fosta Şcoală Mixtă nr. 28 – şi, apoi, pe cele ale Liceului de Matematică- Fizică nr. 2, actualul Jean Monnet.

Fire artistică, cu accente boeme, a trebuit, totuși, să se supună voinței părinților care doreau ca aceasta să urmeze o carieră în domeniul științelor exacte, asemenea fraților ei, Valentin și Nicu. Astfel că, la finalul anului 1971 a terminat cursurile Facultăţii de Matematică din cadrul Universităţii bucureştene cu media finală 9.71, iar examenul final l-a promovat cu media 10.

Doctor în matematică

A obţinut titlul de doctor în matematică la aceeaşi universitate, cu teza „On Intertwining Dilations”, avându-l îndrumător pe profesorul Ciprian Foiaş. A devenit asistent universitar şi angajată la Institutul de Matematică.

Din cauza atmosferei relaxate din grupul pe care și l-a creat, Zoia fiind foarte apropiată și iubită de colegi, Institutul a fost desființat în anul 1975, din dorința expresă a Elenei Ceaușescu.

Ulterior, Zoia a condus, până la prăbuşirea regimului comunist, secţia de matematică din cadrul INCREST (Institutul pentru Creaţie Ştiinţifică şi Tehnică). A desfăşurat o activitate ştiinţifică destul de importantă, cel puţin 22 de lucrări fiind consemnate în arhiva prestigioasei American Mathematical Society.

Imposibilele povești de dragoste

Zoia nu a corespuns, însă, niciodată profilului imaginat de Elena Ceauşescu. Nu s-a putut adapta controlului strict impus asupra vieţii sale private.

Mama acesteia dorea o fiică- model și un exemplu de femeie comunistă, potrivit canoanelor trasate de propaganda oficială.

Rebelă

Zoia a sfidat-o în dese rânduri, cultivând relaţii cu scriitori şi artişti, dezvoltând o pasiune pentru bibliofilie şi opere de artă, în contrast cu megalomania de import, asiatică, observată în cazul soţilor Ceauşescu. Inevitabil, conflictele au apărut și în ceea ce privește relațiile amoroase ale acesteia.


FOTO: Zoia Ceaușescu nu a abuzat de calitatea de fi ică a șefului statuluiLegătura cu Petre Roman, fostul premier al României, a început la sfârşitul anilor ’60. Se pare că relaţia nu a fost serioasă, dar, chiar şi aşa, Elena Ceauşescu şi-a arătat dezaprobarea şi a intervenit pentru ruperea ei.

La fel ca în cazul lui Valentin, xenofobia notorie a mamei lui Zoia a dus la trimiterea lui Petre Roman în Franța, acesta obținând o bursă de studii la Universitatea Paul Sabatier din Toulouse.


FOTO: Petre Roman a negat în permanență că ar fi avut o relație cu fi ica lui CeaușescuNaţionalismul primitiv al Elenei nu i-a permis să îşi dea acordul în privinţa unei relaţii cu un posibil ginere cu dublă origine: tatăl – Ernest Neulander – era evreu, iar mama – Hortensia Vallejo – era spanioloaică din zona bască. Petre Roman a negat relaţia cu Zoia, acesta afirmând că a cunoscut-o în iulie 1971, la 7 luni de la plecarea sa în Franţa, în ciuda declaraţiilor unor personaje din nomenklatura acelor vremuri că relaţia dintre cei doi a fost reală, cât se poate de autentică.

Un mariaj împiedicat de Elena Ceaușescu

O altă relaţie, despre care s-a speculat că a fost destructurată din cau za originii, a fost cea cu medicul ginecolog Dan Vincze, din Cluj.


FOTO: Infl uența Elenei Ceaușescu în viața fiicei sale a fost negativăCei doi s-au cunoscut în anul 1972, într-o tabără studenţească. Lucrurile au evoluat într-o cheie normală, cei doi vizitându-se de mai multe ori, punctul de întâlnire fiind Predeal.

Sesizând pericolul, Elena a pus capăt relației. Întreruperea a fost determinată de intenția celor doi de a se căsători. Faptul că Vincze avea origini maghiare a constituit impedimentul fundamental al eșecului relației. Zoia a fost afectată de despărţire şi a început să se comporte din ce în ce mai excentric, ascunzându- se în diferite localităţi de urmăritorii Securităţii şi, așa cum avea să se audă în epocă, a dezvoltat un viciu pentru alcool.

Apoi, legătura cu ziaristul de politică externă Mihai Matei s-a încheiat dramatic pentru acesta din urmă. Matei era jurnalist la revista Lumea, specializat pe politică externă, licenţiat în engleză, charismatic şi spiritual.

Cei doi s-au îndrăgostit unul de altul și au început să se întâlnească regulat. În luna martie 1975, Zoia este dată dispărută pentru o scurtă perioadă, fiind găsită cu Mihai Matei într-o vilă din Predeal. Soţii Ceauşescu au considerat că este de ajuns şi au decis exilarea ziaristului.

Boală tropicală

Rasturnare de situatie! Klaus Iohannis a facut anuntul! Ce se intampla acum

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI