Conturile Blue Air au fost deblocate, însă cursele nu se pot relua de azi. AFM a decis eșalonarea datoriei companiei pe 12 luni

Conturile Blue Air au fost deblocate, însă cursele nu se pot relua de azi. AFM a decis eșalonarea datoriei companiei pe 12 luniSursă foto: Dreamstime.com

Conturile companiei aeriene Blue Air au fost deblocate de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), după cum s-a transmis într-un comunicat, miercuri. Astfel, datoria va putea fi plătită eșalonat, în următoarele 12 luni. Cu toate acestea, cursele aeriene nu se pot relua în aceeași zi.

Potrivit unui comunicat emis de AFM, s-a decis suspendarea popririi asupra conturilor companiei Blue Air, aceasta urmând să își plătească datoria eșalonat, pe parcursul următorului an. Deși banii companiei sunt deblocați, cursele aeriene nu pot fi reluate în aceeași zi, călătorii care și-au luat deja bilete fiind nevoiți să mai aștepte.

În prezent, conducerea companiei se află într-o ședință pentru a decide când anume se vor relua zborurile.

Blue Air a suspendat marți toate zborurile care pleacă din și înspre România

Compania aeriană Blue Air a transmis marți că suspendă toate zborurile care pleacă din România sau se îndreaptă către aceasta, ca urmare a deciziei AFM de a pune poprire pe toate conturile companiei.

După ce acestea au fost deblocate, AFM a transmis și cum s-a ajuns la decizia de a pune sechestru pe banii Blue Air.

Astfel, încă din luna mai a anului 2022, AFM a primit lista operatorilor care nu au restituit certificatele de emisii de gaze cu efect de seră aferente emisiilor de dioxid de carbon generate în anul 2021. Scopul era acela al demarării procedurii de stabilire și încasare a penalității în cuantum de 100 euro, echivalent în lei, pentru fiecare tonă de dioxid de carbon.

„În baza acestor informații, a fost emisă o decizie de impunere, privind aplicarea penalității prevăzute în cazul nerestituirii certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru compania Blue Air, ca urmare nerestituirii unui număr de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, decizie care a fost comunicată societății la data de 13 mai 2022 și care avea termen scadent de plată până la data de 5 iunie 2022”, se arată în comunicatul transmis de AFM.

Ulterior, compania aeriană a transmis o solicitare de eșalonare la plată a creanțelor la Fondul pentru Mediu.

Întrucât compania nu a a achitat suma restantă, și nici nu a prezentat AFM o serie de documente ce i-au fost cerute în data de 25 iulie 2022, Administrația Fondului pentru Mediu a demarat măsuri de executare silită și a emis un Titlu executoriu și o Somație de plată.

Prin urmare, pe data de 29 august, Blue Air era înștiințată cu privire la faptul că se respinge eșalonarea de plată a datoriilor, dat fiind faptul că documentele cerute nu au fost transmise.

Astfel, „în data de 1 septembrie 2022 au fost continuate măsurile de executare silită în cadrul Dosarului de executare silită pentru recuperarea creanței datorate la Fondul pentru mediu prin emiterea adresei de înștiințare privind înființarea popririi și a adresei de înființare a popririi asupra disponibilităților bănești”, a transmis AFM într-un comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News