Evenimentul Zilei > Actualitate > Controversata companie Cambridge Analityca și-a oferit serviciile unui partid din România
Controversata companie Cambridge Analityca și-a oferit serviciile unui partid din România

Controversata companie Cambridge Analityca și-a oferit serviciile unui partid din România

Numele firmei care a colectat date personale de la peste 87 de milioane de utilizatori ai platformei Facebook, și despre care se spune că a influențat alegerile generale și prezidențiale din mai multe țări, a vrut să lucreze și pentru ALDE, partidul lui Tăriceanu.

Pentru puțin mai mult de 100.000 de euro, susțin jurnaliștii de la Rise Project, SCL/Cambridge Analytica ar fi urmat să influențeze campania pentru alegerile locale din 2016, în mai multe orașe mari din România, cum ar fi Brașov sau Ploiești.


Amendă ridicolă în scandalul Cambridge Analytica. Cât plătește Facebook


Potrivit sursei citate, Cambridge Analytica ar fi urmat să realizeze un sondaj cu peste 4000 de subiecți, în Ploiești, și altul pe 4500 de subiecți, în Brașov, pentru a vedea în ce măsură ALDE este privit de alegători cu ochi buni sau ca un partid credibil.

Oferta de 130.000 de euro

„Datele astfel strânse ar fi urmat să fie procesate folosind tehnologiile dezvoltate in-house de SCL. Ulterior, cercetarea s-ar fi concretizat într-un raport care ar fi arătat celor de la ALDE care sunt grupurile țintă la care trebuie să ajungă, ce mesaje politice să transmită și cum să le transmită. Scopul era acela de a ajuta ALDE să câștige alegerile locale din 2016 și, ulterior, parlamentarele.


RUSIA, din nou IMPLICATĂ în SCANDALUL CAMBRIDGE ANALYTICA. De ce accesa țara lui PUTIN datele a MILIARDE DE UTILIZATORI

Departamentul american al Justiţiei şi FBI, anchetă asupra societăţii britanice Cambridge Analytica. Potenţiali martori au fost audiaţi!


Cambridge Analytica propunea în documentul de 27 de pagini și un buget: 131.050 EURO, bani care ar fi acoperit costurile cercetării și echipa implicată în proiect. Oferta includea și servicii adiționale: comunicare digitală, servicii de relații cu presa locală și internațională sau chiar managementul întregii campanii”, susțin jurnaliștii de la Rise Project.


Marele SECRET din spatele Victoriei lui Trump (I) – Insectarul DIGITAL de Oameni

Marele SECRET din spatele Victoriei lui Trump (II) – O uluitoare OPERAŢIUNE de Penetrare a CREIERELE americanilor

Uriaşa MANIPULARE „Cambridge Analytica – Trump” încearcă să-i ASCUNDĂ pe adevăraţii MANIPULATORI


Pentru a fi mai credibili în oferta lor, cei de la Cambridge Analytica au prezentat cazuri în care firma a participat activ la mai multe alegeri generale, cum ar fi candidatura lui Ted Cruz la alegerile prezidențiale din SUA în 2016, alegerile prezidențiale din Ucraina, Italia, Nigeria, sau Filipine sau chiar Kenya, unde fiul fostului ministru al Agriculturii, Ioan Mureșan, Dan, a murit în condiții suspecte, fiind găsit în camera de hotel.

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a recunoscut că în 2016 a existat o discuție cu cei de la Cambridge Analytica, care s-a oprit la acel nivel, pe motiv de ”nepotrivire de caracter”. Tăriceanu a mai precizat că persoana care i-a adus pe cei de la Cambridge Analytica la ALDE a fost nimeni altul decât Peter Imre, care a refuzat să comenteze subiectul. Peter Imre este ginerele președintelui Senatului, Teodor Meleșcanu.