Potrivit raportului Curții de Conturi, în 2018 au existat decontări fictive de rețete compensate de medicamente, care au fost emise pe numele unor persoane decedate. Astfel, Casele de Asigurări de Sănătate din Ilfov, București, Gorj sau Vaslui au decontat astfel de rețete, prejudiciul creat fiind de 600.000 de lei. Potrivit legii, aceste prejudicii trebuie recuperate de la persoanele care le-au produs, în speță medicii de familie sau medicii specialiști din cadrul unor secții medicale.

Alte nereguli descoperite se referă la decontarea de rețete compensate cu 90 la sută din valoarea medicamentelor, pentru persoane care nu erau asigurate sau nu aveau dreptul la această facilitate. De asemenea, CNAS a decontat cu sută la sută anumite tratamente medicale sau ale unor servicii în cazul unor persoane care nu ar fi beneficiarii asigurărilor de sănătate.

Și în cazul cetățenilor străini au fost decontate servicii medicale fără a se verifica dacă acestea sunt asigurate în țările din Uniunea Europeană, caz în care România aplică principiul reciprocității, sau fără să achite aceste prestații, în cazul altor cetățeni din țări non UE.

Te-ar putea interesa și: