Consumul de zahăr, înlocuitori artificiali sau chiar miere nu este benefic. Legende urbane demontate

Consumul de zahăr, înlocuitori artificiali sau chiar miere nu este benefic. Legende urbane demontate Zahăr. Sursa foto: Marazem | Dreamstime.com

Consumul de zahăr este nociv, mai ales că de multe ori el vine la pachet cu alte substanțe toxice. Dar nici înlocuitorii lui nu sunt foarte sănătoși. Există totuși și variante mai bune pentru organism.

Cercetătorii spun că o femeie poate consuma 6 lingurițe pe zi de zahăr, iar un bărbat 9. Însă omul modern consumă peste 22 de lingurițe de zahăr. Uneori fără să își dea seama, deoarece substanța se află și în alimente procesate. Cum ar fi spre exemplu mezelurile. Cert este că zahărul vine la pachet spre exemplu cu făina rafinată, ceea ce face și mai rău organismului.

Zahărul provine din fructe. De aceea inclusiv consumul de fructe în exces nu este recomandat. Pentru ca la sfârși aportul de fibre este anulat de aportul de zahăr. Deși există voci care spun că mierea este un înlocuitor perfect al zahărului, lucrurile nu stau chiar așa.

Mierea consumată în exces poate face mult rău organismului, ca și zahărul. Ea are un indice glicemic ridicat, deci nu este recomandat diabeticilor. Îndulcitorii artificiali despre care se spune că sunt indicați în locul zahărului, nu sunt tocmai recomandați de specialiști.

Îndulcitorii artificiali la fel de nocivi ca și consumul de zahăr

Ei au un gust mai intens, drept urmare provoacă o dependență mai mare față de alimentele dulci. De altfel, culmea este că zahărul este mai sănătos decât siropul de porumb. Cercetătorii spun că acesta din urmă dă o dependență mai mare față de zahăr, deci poate duce la diabet zaharat.

Există totuși și variante sănătoase, față de care medicii nu sunt atât de circumspecți. În primul rând Stevia, respectiv îndulcitorul obținut din frunze acestei plante. Potrivit cercetătorilor ea poate fi introdusă în deserturi, sucuri, fără să existe riscuri pentru sănătate. Ea este recomandată și în dietele restrictive de carbohidrați.

Un alt element care poate înlocui cu succes zahărul este piureul de mere. El poate fi consumat ca atare. Sau poate fi folosit pentru a îndulci diferite produse de patiserie. Cert este că și în cazul lui indicele glicemic este unul prietenos cu organismul uman.

Ne puteți urmări și pe Google News