Consumul de nuci la micul dejun vă poate stimula funcțiile cerebrale
- Dosofteea Lainici
- 9 martie 2025, 07:16

Conform unui nou studiu, tinerii adulți care mănâncă nuci la micul dejun pot avea performanțe cerebrale mai bune pe tot parcursul zilei.
În comparație cu un mic dejun fără nuci, comparabil din punct de vedere caloric, cercetătorii de la Universitatea din Reading au descoperit că în cazul în care consumi 50 g de nuci (un pumn de nuci) amestecate în muesli și iaurt a îmbunătățit funcția memoriei mai târziu în cursul zilei și a accelerat timpii de reacție pe tot parcursul zilei.
Nucile la micul dejun sunt „aur”
32 de tineri adulți sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, au participat la studiu, care a fost publicat luna aceasta în Food & Function. Ei au luat un mic dejun bogat în nuci și un mic dejun asortat în zile diferite. La șase ore după fiecare mic dejun, activitatea cerebrală a participanților a fost urmărită în timp ce aceștia au completat o varietate de teste cognitive.

Sursa foto: Pixabay
„Acest studiu contribuie la consolidarea argumentelor în favoarea nucilor ca aliment pentru creier”, a declarat Claire Williams, profesor la Universitatea din Reading, care a condus studiul. Adulții tineri care trebuie să fie la înălțime pot beneficia de pe urma consumului unui pumn de nuci la micul dejun. Posibilitatea ca o astfel de schimbare alimentară de bază să aibă un impact cuantificabil asupra funcției cognitive este foarte intrigantă.
Trebuie să se facă mai multe cercetări
Rezultatele extind studiile anterioare care au demonstrat efectele consumului frecvent de nuci, inclusiv nuci, asupra cogniției. Acesta este primul studiu care analizează modul în care nucile afectează funcția cerebrală a adulților tineri pe parcursul unei zile.
În timp ce probele de sânge au arătat modificări benefice ale nivelului de glucoză și de acizi grași - ambele putând avea un impact asupra funcției cerebrale - înregistrările activității cerebrale au arătat modificări ale activității neuronale care sugerează că nucile pot ajuta creierul să funcționeze mai eficient în timpul activităților mentale dificile.
Cercetătorii emit ipoteza că o combinație de nutrienți din nuci, cum ar fi proteinele, acizii grași alfa linolenici omega-3 și substanțele vegetale cunoscute sub denumirea de polifenoli, ar putea îmbunătăți funcția cognitivă. Ei subliniază faptul că sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege complet modul în care nucile au aceste efecte pozitive asupra creierului.
sursa: medicalxpress.com