Consultația preventivă, o noutate pentru neasigurați

Consultația preventivă, o noutate pentru neasigurați

Pentru prevenirea bolilor, ministrul Bănicioiu dă dreptul la consultații și analize gratuite chiar și celor care nu plătesc asigurări. Medicii de familie avertizează că vor fi cozi la analize.

Așa cum v-am informat într-unul din numerele anterioare ale ziarului nostru, una dintre schimbările făcute de ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, și președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, se referă la consultația preventivă. În contractul- cadru care a intrat în vigoare de la data de 1 aprilie, se stipulează condițiile în care se efectuează consultațiile preventive (care includ și analize), precum și frecvența lor. Responsabili pe acest teritoriu, al prevenției, sunt medicii de familie.

Bani mai mulți pentru laboratoarele de analize!

„Noutatea constă în acordarea consultației preventive și pentru pacienții neasigurați, pentru că la cei asigurați prevederea există de anul trecut, de aceea avem și riscograma”, a declarat pentru „Evenimentul zilei” dr. Sandra Adalgiza Alexiu, reprezentantul Asociației Medicilor de Familie - București.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În cadrul consultației preventive trebuie să-i faci un consult clinic și să-i asiguri și niște analize. Acolo e problema și nu e foarte clar! Analizele sunt decontate de CNAS pentru asigurați. Ar trebui stabilit foarte clar din ce fonduri se suportă analizele pentru neasigurați. Chiar dacă le decontează Casa și pentru aceștia, ca să aibă succes consultația preventivă trebuie să existe fonduri la laboratoarele de analize, iar acest lucru est o problemă și în prezent. Majoritatea laboratoarelor fac analize două- trei zile din lună și în acele zile sunt cozi de 30- 40 de oameni. Apoi nu mai sunt bani.Este inuman, stau în frig, în ploaie, în vânt ca să-și facă aceste analize. Consultațiile preventive nu se vor putea face așa cum trebuie fără partea de finanțare pentru acoperirea analizelor!”, ne-a declarat sursa citată.

Ministerul să declanșeze campanii de informare

Dr Sandra Adalgiza Alexiu a mai adăugat că pentru ca măsura să aibă succes trebuie ca Ministerul Sănătății să declanșeze campanii naționale de informare a populației deoarece „oamenii nu știu și nu își respectă aceste consultații”. Totodată, medicul este de părere că ar trebui introdusă în programa școlară educația sanitară, pentru a schimba mentalitățile.

Consultațiile preventive pentru bebeluși și copiii până în doi ani sunt mai dese. Între 2 și 18 ani consultația preventivă se face anual, iar pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 39 de ani se face o dată la 3 ani - cu excepția situațiilor în care există risc crescut, când se face anual. Pentru persoanele de peste 40 de ani, consultația preventivă este obligatorie o dată pe an. Medicii de familie mai spun că această normă ar trebui legată de medicina muncii care prevede obligativitatea controlului anual pentru angajați, deoarece foarte puțini salariați pot lipsi de la serviciu pentru a se prezenta la consultația preventivă.

Fără cardul de sănătate, nu exiști pentru sistem

Asigurații cu vârsta de peste 18 ani vor fi obligați, începând cu data de 1 mai, să prezinte cardul național de sănătate atunci când merg la medicul de familie, la medicul specialist din policlinică sau la spital. Fără acesta, ori fără adeverința de asigurat sau duplicatul cardului de sănătate, asigurații nu vor avea acces la nici un serviciu medical. Pentru că vorbim de sănătate, deci despre viață și moarte, cardul național de sănătate devine mai important decât buletinul de identitate. Acesta este singurul instrument de validare și de decontare a serviciilor medicale incluse în pachetul de bază, atrage atenția președintele CNAS, Vasile Ciurchea (foto)

FOTO: Vasile Ciurchea