Consiliul Național al Rectorilor despre Sorin Cîmpeanu: „Ne delimităm de orice «sentințe» emise «tribunale digitale»”

Consiliul Național al Rectorilor despre Sorin Cîmpeanu: „Ne delimităm de orice «sentințe» emise «tribunale digitale»” Sorin Cîmpeanu Sursa foto. EVZ

Consiliul Național al Rectorilor îi ia apărarea lui Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al Educației, acuzat de plagiat. Rectorii universităților din România își exprimă solidaritatea cu fostul ministru, minimalizând importanța lucrării pe care a fost acuzat că a plagiat-o. Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației după ce a fost acuzat că și-a însușit sub semnătură proprie, o lucrare destinată studenților, la care au colaborat mai multe cadre didactice.

Consiliul Național al Rectorilor, al cărui președinte este Sorin Cîmpeanu, a emis un comunicat de presă în care își exprimă solidaritatea cu fostul ministru al Educației, același Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat. Cîmpreanu a plecat de la Ministerul Educației și a revenit pe postul de rector al Universității de Agronomie din București. Sorin Cîmpeanu a fost acuzat că și-a însușit, sub semnătură proprie o lucrare, la care au colaborat mai multe cadre didactice, destinată studenților. Fostul ministru, actualul rector a fost acuzat că și-a însușit prin plagiat 13 capitole publicate anterior, în mod repetat, sub semnătura altor doi profesori.

„Consiliului Național al Rectorilor din România consideră și susține integritatea academică ca fiind o valoare fundamentală a învățământului superior. Respectarea principiilor de etică și integritate academică se analizează însă prin mecanisme specifice învățământului superior și statului de drept, verdictele emise de către persoane fizice pe rețelele de socializare neputând fi luate în considerare, nici măcar atunci când persoana vizată este și om politic”, se arată în comunicat.

Semnatarii se delimitează de „sentințele publice” și resping acuzațiile la adresa fostului ministru al Educației. Ei spun că nu sunt de acord cu justiția populară de pe rețelele de socializare și își exprimă solidaritatea totală cu Sorin Cîmpeanu. Drept urmare, cer ca verificările demarate să fie finalizate cu celeritate pentru aflarea adevărului:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Consiliul Național al Rectorilor se delimitează ferm de orice «sentințe» de natură mai mult sau mai puțin politică, emise de veritabile «tribunale digitale». Universitățile au un rol esențial în fundamentarea și promovarea principiilor civice menite să asigure funcționarea adecvată a statului român și a societății românești. Astfel, considerăm oportun și necesar să ne manifestăm acest rol, inclusiv prin adoptarea unor poziții ferme de fiecare dată când etica academică în activitatea unui membru al comunității universitare este judecată și apreciată într-un cadru lipsit de valoare profesională și juridică”, se mai arată în documentul citat.

Meritele lui Sorin Cîmpeanu, recunoscute oficial

Rectorii susțin că experiența didactică și științifică a lui Sorin Cîmpeanu a fost construită în peste 30 de ani cu parcurgerea tuturor pașilor impuși de lege cu privire la cariera didactică. De asemenea, aceștia mai spun că rezultatele obținute au fost „evidente și cuantificabile”. Astfel, el a primit recunoașterea din partea comunității academic, iar acest lucru nu poate fi șters cu buretele.

„Înscrisul, pretins în mod fals a fi plagiat, este un caiet/îndrumător de lucrări practice, un document pedagogic suport destinat exclusiv uzului studenților unei anumite facultăți, dintr-o anumită universitate, în cadrul activităților de proiect și lucrări practice. Un îndrumător de lucrări practice nu este o lucrare/opera/creație științifica, nu este un document care să presupună expunerea unor elemente de originalitate rezultate din activitățile de cercetare ale autorului. Pentru a putea fi puse la dispoziția fiecărui student care desfășoară activități practice, caietele de laborator erau litografiate în cadrul instituției de învățământ superior”, se mai arată în comunicatul rectorilor.

Rectorii cer o analiză rapidă a acuzațiilor

Rectorii mai spun că, solicitarea lui Sorin Cîmpeanu a fost deja inițiata o analiză de către comisia de etică și experți în domeniul vizat. Aceștia se vor pronunța, conform uzanțelor academice generale precum și a celor specifice domeniului, asupra conținutului, precum și asupra modului în care a fost elaborat îndrumătorul respectiv de lucrări practice.

„În așteptarea rezultatelor acestei analize, considerăm lipsite de fundamentare acuzele publice, cu atât mai mult cu cât, tot public, acestea au fost infirmate categoric de însuși cel despre care se afirmă că ar fi fost prejudiciat - Prof. univ.dr.ing. Ioan Pleșa. Având în vedere toate acestea, Consiliul Național al Rectorilor din România își exprima susținerea fermă pentru prof. univ. Sorin Mihai Cîmpeanu, președinte CNR, ales statutar în data de 20 sept. 2020, prin vot secret, în cvasi-unanimitate (68 voturi pentru și un singur vot împotrivă)”, se arată în comunicat.