Congresul de la Tiraspol, tensiuni în Transnistria. Igor Grosu: Dacă va fi nevoie, vom interveni

Congresul de la Tiraspol, tensiuni în Transnistria. Igor Grosu: Dacă va fi nevoie, vom interveniTiraspol / Sursa foto: Wikipedia

Președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, spune că nu există pericole de escaladare și destabilizare a situației în zona Transnistriei. Declarațiile au fost făcute în contextul Congresului de la Tiraspol, care va avea loc miercuri, 28 februarie, și în care s-ar cere alipirea Transnistriei la Republica Moldova.

Congresul de la Tiraspol va avea loc miercuri, 28 februarie, ora 11.00, în incinta „Palatului Republicii”. Vor participa deputați de la toate nivelurile din regiunea transnistreană. În spațiul public au apărut informații potrivit cărora conducerea de la Tiraspol urmează să solicite acceptarea regiunii transnistrene în componența Federației Ruse.

Președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, a declarat că prin diseminarea informațiilor privind o eventuală solicitare de acceptare a regiunii în componența Rusiei, separatiștii doresc să inducă o stare de panică în societate.

„Nu există niciun pericol de escaladare sau destabilizare a situației. Mai curând este o campanie prin care se încearcă isterizarea societății în jurul acestui eveniment de la Tiraspol, eveniment pus la cale de cei din stânga Nistrului și de cei de la Kremlin. Nu vedem pericole de destabilizare, urmărim foarte atent.

Va fi un eveniment propagandistic în timpul căruia cei de la Tiraspol vor spune cât de mult îl iubesc pe Țar și poate, pe lângă gazul pe care-l consumă pe gratis, ceva o să le mai pice. Chemăm oamenii la calm, dacă va fi nevoie, vom interveni și vom comunica cetățenilor”, a spus Igor Grosu la trm.md.

Igor Grosu

Igor Grosu. Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Congresul de la Tiraspol

Informațiile privind o eventuală solicitare a Tiraspolului de acceptare a regiunii în componența Federației Ruse au apărut în contextul în care liderii separatiști au acuzat în repetate rânduri Chișinăul de presiuni economice. Mai ales după intrarea în vigoare a prevederilor noului Cod Vamal, care obligă agenții economici din regiune să achite taxe în bugetul de stat.

„Aceste modificări au fost operate încă în vara anului 2023, ele erau cunoscute. Agenții economici din stânga Nistrului cunoșteau foarte bine noile prevederi. S-au conformat în totalitate noilor reguli generale de import-export. Toți agenții economici, de pe ambele maluri ale Nistrului, au fost puși în condiții egale. Este o decizie asumată.

Mesajul nostru pentru cei din stânga Nistrului este că încet-încet trebuie să respecte legile Republicii Moldova, să activeze după reguli unice, corecte, să plătească taxe și, nu în ultimul rând, să beneficieze de toate acordurile internaționale, inclusiv de Acordul de Liber Schimb al Republicii Moldova cu Uniune Europeană. Agenții economici din stânga Nistrului deja beneficiază de Acordul de Liber Schimb, dar propaganda de acolo nu spune deliberat acest lucru”, a mai spus președintele Parlamentului.