Alipire la Rusia sau șantaj economic. Ce vrea, de fapt, Transnistria

Alipire la Rusia sau șantaj economic. Ce vrea, de fapt, TransnistriaTransnistria. Sursa foto. Wikipedia

Congresul deputaților de la toate nivelurile anunțat de separatiștii din Transnistria pentru 28 februarie ar putea fi doar un instrument de șantaj economic, consideră unele voci din politică și serviciile secrete, în timp ce alții se tem că Putin dorește deschiderea unui nou conflict la granițele Ucrainei.

Anunțul că un congres al deputaților de la toate nivelurile din autoproclamata republică Transnistria este programat să aibă loc la Tiraspol, la Palatul Republicii, pe 28 februarie 2024, a agitat apele din Republica Moldova, o țară și așa țintă a diverselor acțiuni de destabilizare ale Moscovei. Dar părerile cu privire la scopul acestei acțiuni sunt împărțite. Pentru unii comentatori, e doar un instrument de șantaj pentru ca autoritățile de la Chișinău să elimine taxele vamale, pentru alții este pregătirea unui nou conflict cald la granițele Ucrainei.

Planurile separatiștilor din Transnistria

Discuția a început după ce opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba a anunțat că separatiștii din Transnistria ar putea solicita alipirea la Rusia cu ocazia acestui congres, urmând ca Vladimir Putin să ceară, a doua zi, pe 29 februarie, o procedură rapidă de aprobare a acestei cereri în Duma de Stat a Rusiei, cum a făcut în cazul republicilor separatiste ucrainene Donețk și Lugansk.

Fostul politician transnistrean Ghenadie Ciorba și-a bazat afirmațiile pe faptul că un astfel de congres al deputaților de la toate nivelurile a mai avut loc doar de trei ori (sau de șase ori, potrivit Kommersant) în istoria autodeclaratei republici Transnistria.

Ce se întâmplă în Transnistria

„Pe parcursul celor 34 de ani de existență a Transnistriei, congresul deputaților de la toate nivelurile s-a întrunit doar de șase ori. În septembrie 1990, în cadrul unui astfel de congres, aceștia au adoptat o declarație privind crearea PMSSR – Republica Socialistă Sovietică Moldovenească Transnistreană cu capitala la Tiraspol și ca parte a URSS.

Când Uniunea Sovietică a dispărut, PMSSR s-a transformat în PMR. Un congres la fel de important a avut loc în martie 2006. Declarația sa finală conținea un apel către Duma de Stat a Rusiei cu solicitarea de a iniția recunoașterea independenței Transnistriei.

În 1991, decizia congresului a creat putere executivă proprie, nesubordonată Chișinăului, cu buget propriu, precum și cu sistem bancar propriu. În același an, congresul s-a întrunit din nou și a aprobat steagul și stema republicii și, de asemenea, a aprobat constituția acesteia.

Un congres la fel de semnificativ a avut loc în martie 2006. Declarația sa finală conținea un apel la Duma de Stat a Rusiei cu o cerere de inițiere a recunoașterii independenței Transnistriei. Declarația propunea și organizarea unui referendum, care a avut loc în luna septembrie a aceluiași an [când s-a înregistrat un scor de peste 90% în favoarea independenței - n.red.]”, a scris Kommersant.

Cât de mare e pericolul pentru Republica Moldova

„Doresc să atrag atenția cititorilor că la anunțarea datei congresului nu este menționată problema în sine, care se va decide la acest congres. Dar vreau să fiu atent la o altă întâlnire. Pe 29 februarie la Moscova va avea loc un discurs al președintelui rus Putin la Adunarea Federală.

Acum să revenim la problema congresului deputaților de toate nivelurile, care ar trebui să aibă loc la Tiraspol. Întrebarea principală: „În ce scop este destinat acest eveniment?”. Cel mai probabil, pe baza analizei situației, a trecut o comandă de la Moscova pentru desfășurarea acestui congres, unde ar trebui adresată cererea, în numele cetățenilor care locuiesc pe Malul Stâng, către Rusia, de a accepta Transnistria în Federația Rusă și pe 29 februarie, Putin va anunța acest lucru în discursul său, iar Adunarea Federală, într-o ordine accelerată, va decide să admită cererea”, a fost avertismentul lui Ghenadie Ciorba.

El a mai spus că mitingul din ianuarie, organizat la Tiraspol, a făcut parte din acest scenariu. „Mai exact, a fost necesar să se arate că transnistrenii condamnă autoritățile de la Chișinău, iar tabloul (...) să devină un paravan în presa rusă, confirmând decizia privind dorința locuitorii din Transnistria să fuzioneze într-un extaz cu Moscova (...). De aici și declarația recentă a ministrului rus de externe Lavrov că Moscova nu își va lăsa cetățenii care locuiesc în Transnistria în dificultate”, a mai scris Ciorba.

Un plan mai vechi

„În acest scop, la vremea ei, Rusia a dat cetățenia, astfel încât astăzi să poată fi jonglată cu numărul cetățenilor ruși pentru a-și justifica planurile de anexare a teritoriului. (...) Astăzi, toate acțiunile Kremlinului sunt legate doar de un singur factor, și anume războiul pe care Putin l-a declanșat împotriva Ucrainei. Iar scopul acestei decizii este destabilizarea situației din Moldova în ansamblu și la granița Ucrainei cu Moldova, în special pe partea transnistreană.

Trebuie să dăm foc cât mai multor teritorii din jurul Ucrainei. Iar Kremlinului îi pasă profund că o astfel de decizie poate răspândi focul războiului pe teritoriul Moldovei și Transnistriei, să poată muri oameni, inclusiv cetățeni ai Rusiei. (...) Scopul Moscovei este clar - să creeze un alt punct de tensiune în jurul Ucrainei și Moldovei”, a adăugat fostul oficial transnistrean Ghenadie Ciorba.

Ce știe Ucraina despre scopurile conducerii din Transnistria

Serviciul de Informații al Apărării din Ucraina a consideră, potrivit propriilor informații, că deputații din Transnistria nu își propun, în acest moment, să-i ceară președintelui rus Vladimir Putin aderarea republicii separatistăe la Rusia.

„Din informațiile noastre, afirmația că pe 28 februarie „autoritățile” transnistrene vor cere Rusiei să adere la teritoriul său este în prezent neconfirmată”, a declarat, într-un comentariu pentru Ukrainska Pravda, Andrei Iusov, purtător de cuvânt al Serviciului de Informații al Apărării.

Iar ziarul Ukrainska Pravda notează, pe baza acelorași surse, că zvonul privitor la cererea de alipire la Rusia, amplu discutat în mass-media, face parte din procesul politic intern al Republicii Moldova și reprezintă o formă de presiune din partea Transnistriei pentru protejarea intereselor economice, în speță pentru renunțarea la taxele vamale.

Alexandru Slușari: E războiul lui Gușan cu FSB

Alexandru Slușari, fost vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova și în prezent director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, consideră că așa-zisul congres de la Tiraspol, la care ar urma să se ceară „alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă”, este doar un șantaj.

„În câteva zile urmează deznodământul luptei dintre Gușan și FSB”, a scris Slușari pe Facebook. „Adunătura din 28 februarie, autodenumită congresul deputaților din Transnistria, este făcătura lui Gușan, concepută ca cea mai eficientă metoda de șantaj a Chișinăului în vederea anulării taxelor vamale. Din câte cunosc, autoritățile noastre înclină spre cedarea pozițiilor pe acest subiect.

Alexandru Slusari

Alexandru Slusari / sursa foto: FB

Gușan nu are nevoie de unire nici cu Rusia, nici cu Moldova, nici cu orice alt stat. Interesul lui este de lăsat Transnistria ca zona gri, unde se poate de făcut bani grei împreună cu băieți șmecheri din Chișinău, indiferent de coloratura politică a guvernării.

Altă întrebare e că în cadrul acestui proces de șantaj șeful Șherifului заигрался (a depășit limitele jocului - n.red.). În joc a intrat gașca FSBistă și смотрящий (păpusarul [acesteia] - n.red.) de la Moscova, așa zisul ministrul Afacerilor Externe Ignatiev. Ei încearcă, la comanda curatorilor din Kremlin, să transforme acest congres în mijloc de extindere a războiului, chiar și cu prețul propriilor cetățeni, care locuiesc în stânga Nistrului. Deznodământul luptei dintre Gușan și FSB urmează în câteva zile”, a mai scris Slușari, care critică dur actuala coonducere de la Chișinău.

Ce spune Biroul de Reintegrare

Reamintim că și Biroul de Reintegrare de la Chișinău a comentat informațiile despre presupusa cerere de alipire a regiunii separatiste Transnistria la Federația Rusă. „Biroul politici de reintegrare urmărește cu atenție situația din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali. Din informațiile de care dispunem, nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora.

Suntem convinși că Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă în cazul unor pași negândiți”, se arată în comunicatul Biroului de Reintegrare al Guvernului.