Concluzii alarmante trase în urma unui studiu. Tulpina indiană provoacă mari probleme la nivelul scoarței cerebrale

Concluzii alarmante trase în urma unui studiu. Tulpina indiană provoacă mari probleme la nivelul scoarței cerebrale

Tulpina indiană provoacă mari probleme pacienților care s-au vindecat și care pot rămâne cu sechele la nivelul scoarței cerebrale spun specialiștii.

Este de așteptat ca pandemia de coronavirus să intre în etapa a 4-a, iar tulpina indiană, cea botezată Delta, să devină dominantă la nivel mondial, după cum prevăd specialiștii. Este vorba despre o mutație și mai agresivă, și mai contagioasă, care a luat naștere în India. Este rezistentă la actualele vaccinuri care există pe piață. Și provoacă mari pagube la nivelul organismului. Cei care se infectează și supraviețuiesc pot să aibă țesutul cerebral afectat.

Ce au constatat cercetătorii după un studiu ce a vizat efectele pe care le are tulpina indiană asupra celor infectați

Potrivit rezultatelor unui studiu, chiar și cazurile mai ușoare pot să duc la pierderea țesutului cerebral. Cercetarea a fost realizată în Marea Britanie, cu ajutorul a 782 de voluntari, conform agenției Reuters. 

Participanții au fost supuși scanărilor cerebrale înainte de pandemie. Pentru o comparație înainte și după, cercetătorii au invitat 394 de de persoane care s-au vindecat COVID-19 să revină pentru scanări ulterioare. De asemenea, au fost chemați și 388 de voluntari sănătoși. Cei mai mulți dintre supraviețuitorii ai COVID-19 au avut doar simptome ușoare până la moderate sau niciun simptom, în timp ce 15 au fost spitalizați.

Este nevoie de mai multe studii pentru a trage concluzii ferme

Cercetătorii studiului au semnalat pierderi „semnificative” de substanță cenușie în regiunile creierului, legate de miros și gust - girusul parahippocampal stâng, cortexul orbitofrontal stâng și insula stângă. Unele dintre regiunile creierului afectate sunt, de asemenea, responsabile cu memoria experiențelor care evocă reacții emoționale. Au menționat cercetătorii, conform sursei citate.

Aceste modificări ale funcțiilor cerebrale nu au fost observate în grupul care nu fusese infectat. Autorii au spus că sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă supraviețuitorii COVID-19 vor avea probleme pe termen lung cu capacitatea lor de a-și aminti evenimente care evocă emoții. De asemenea, nu știu încă dacă pierderea substanței cenușii este rezultatul răspândirii virusului în creier sau a altui efect al bolii.

Ne puteți urmări și pe Google News