Varianta Delta îngrijorează Europa

Varianta Delta îngrijorează Europa

Mario Draghi: "Dacă crește numărul cazurilor, impunem carantină pentru persoanele care sosesc din Marea Britanie"

Varianta Delta (denumită anterior indiană) nu numai că ar putea cauza amânarea revenirii la normalitate în Marea Britanie, dar începe să provoace îngrijorare în restul Europei.

Știm că în Italia procentul de infectați cu mutația - care este cu 60% mai transmisibilă decât cea engleză numită acum Alpha - este de 1%, dar știrile care vin din Anglia - cu 12 morți care fuseseră vaccinați cu a doua doză de cel puțin 14 zile - impun mai multe reflexii.

În special după focarul identificat într-o sală de sport milaneză.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Noi efectuăm testul pentru cine intră în Italia. Dacă infecțiile vor începe să crească din nou, și noi ar trebui să reintroducem carantina pentru cei care sosesc din Anglia", dar "încă nu avem astfel de date", a declarat premierul Mario Draghi într-o conferință de presă la sfârșitul summitului G7, răspunzând la o întrebare cu privire la așa-numita variantă indiană.

Varianta Delta a apărut deja în alte state, precum Franța și Spania. Agenția Regională de Sănătate din regiunea franceză Grand Est a anunțat un "plan de acțiune imediat" după descoperirea unui "grup al variantei Delta (sau indiană) la Strasbourg, în estul Franței.

Patru cazuri pozitive au fost "deja identificate" la Școala de Arte din Strasbourg și 43 de cazuri de "contact" care sunt în curs de verificare. Operațiunile de vaccinare vizate au început imediat și vor dura tot weekendul, pe lângă închiderea școlii. În Spania, autoritățile sanitare din regiunea Madrid își arată îngrijorarea.

În ultimele zile, la o conferință de presă, consilierul adjunct pentru Sănătate, Antonio Zapatero, a spus că este o situație "serioasă": în ultima săptămână au fost depistate 18 cazuri cu această variantă, dintre care se observă deja "transmiterea comunitară".

Zapatero adăugase că prezența "în creștere" a variantei Delta sugerează că "în următoarele săptămâni" ar putea deveni cea predominantă.

Una dintre măsurile anunțate de regiunea Madrid pentru a face față situației a fost anticiparea rapelului pentru persoanele de peste 60 de ani vaccinate cu o primă doză de AstraZeneca: inițial a doua doză era programată la 12 săptămâni după prima, acum s-a decis anticiparea sa cu o săptămână, explică mass-media iberică.

Potrivit lui Zapatero, motivul răspândirii variantei este lipsa controalelor "eficiente" din partea guvernului central pentru pasagerii care sosesc pe aeroportul din Madrid. Pe de altă parte, numărul infectărilor din regiune continuă să scadă, a spus Zapatero: noile cazuri au scăzut cu 28% în ultima săptămână și cu 41% în ultimele două săptămâni.

Vestea bună este că vaccinul Pfizer / BioNTech reușește să neutralizeze atât Delta, cât și B.1.525 sau Eta, identificată pentru prima dată în Nigeria, după cum indică studiul publicat în revista "Nature" de cercetătorii de la Universitatea din Texas.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a indicat Delta drept o variantă îngrijorătoare și Eta de interes, care trebuie ținută sub observație. Echipa de oameni de știință condusă de Pei-Yong Shi a prelevat 20 de probe de sânge de la 15 persoane care au primit cele două doze de vaccin Pfizer, testând activitatea de neutralizare a anticorpilor împotriva variantei Delta (și a altor două subgrupuri din aceeași variantă, identificate tot în India, inclusiv B.617.1) și Eta.

S-a constatat, astfel, că activitatea anticorpilor a arătat o reducere împotriva variantelor B.617.1 și B.1.351 (sau Beta, identificată în Africa de Sud) în comparație cu virusul original identificat în Wuhan în ianuarie 2020. Vaccinul, concluzionează studiul, pare să ofere o protecție adecvată împotriva noilor variante Delta și Eta, dar și împotriva variantei Beta prezintă o eficacitate de 75% și de 100% împotriva formei grave de COVID-19.

În ultimele zile, directorul pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Hans Kluge, a avertizat că varianta este "gata să se impună în regiune", întrucât multe țări se pregătesc să relaxeze restricțiile și să permită reluarea adunărilor și călătoriilor.

În cadrul unei conferințe de presă, Kluge a declarat că varianta prezintă semne că poate evita anumite vaccinuri și a avertizat că multe secțiuni vulnerabile ale populației, în special cele cu vârsta de peste 60 de ani, rămân neprotejate. În plus, a cerut intensificarea vaccinărilor și alte măsuri de sănătate publică pe întreg continentul, afirmând și că acoperirea vaccinării "este departe de a fi suficientă pentru a proteja regiunea".

Între timp, Guvernul argentinian a anunțat prelungirea până la 25 iunie a unui decret administrativ privind restricțiile conexiunilor aeriene, adăugând ca noutate și o reducere de 20% a conexiunilor către și dinspre Europa și întreruperea rutelor către și dinspre Turcia și Africa.

Și SUA sunt, de asemenea, în alertă: "Nu vrem ca varianta Delta să devină predominantă în SUA și, de aceea, trebuie să continuăm să vaccinăm populația. Una dintre probleme este că această variantă B.1.617.2, apărută inițial în India, iar acum dominantă în Anglia, afectează în cea mai mare măsură tinerii între 12 și 20 de ani", a declarat imunologul și consilierul Casei Albe, Anthony Fauci.

 

Traducerea: Oana Avram/oavram/cciulu