Concediul pentru îngrijirea unei rude bolnave se consideră vechime în muncă. Modificări în Codul Muncii

Concediul pentru îngrijirea unei rude bolnave se consideră vechime în muncă. Modificări în Codul MunciiLegislația muncii Sursa Foto: Arhiva EVZ

Cei care sunt nevoiți să stea acasă pentru a avea grijă de copil sau de o rudă bolnavă își pot lua concediu plătit, care se consideră vechime în muncă, potrivit unei ordonanțe de modifică Codul muncii.

Zilele de concediu de îngrijitor vor fi plătite de acum de angajatori, conform unei ordonanțe care a modificat joi Codul muncii. Cei care sunt nevoiți să stea acasă pentru a avea grijă de copil sau de o rudă bolnavă nu se vor mai confrunta cu probleme.

OUG nr. 42/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 367/2022 privind dialogul social și a Codului muncii a fost pus în dezbatere la Ministerul Muncii acum trei luni, dar a fost aprobată abia pe 24 mai și publicată pe 25.

„Alineatul (3) al art. 1521 alin (3) se modifică si va avea următorul cuprins:

(3) Pe durata perioadei prevăzute la alin (1) salariații au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă anual și se constituie vechime în muncă și în specialitate”, prevede noua OUG, care produce deja efecte.

Cum este acordat concediul de îngrijitor

Înainte să fie aprobată această ordonanță, Ministerul Muncii nu considera că trebuie plătit concediul de îngrijitor, dar conducerea Inspecției Muncii a luat măsuri. Concediul de îngrijitor este concediul acordat salariaţilor în vederea oferirii de îngrijire sau sprijin personal unei rude (fiul, fiica, mama, tatăl sau soţul/soţia unui salariat) sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu salariatul şi care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, potrivit avocatnet.

sursa: https://ccare.com/

Noile drepturi ale angajatului, adică concediul de îngrijitor și absențele pentru situații de urgență, nu trebuie să se regăsească și în contractul de muncă. Ele nu sunt negociabile și sunt considerate drepturi recunoscute tuturor angajaților, prin Codul Muncii. Zilele suplimentare privind concediul de odihnă menționate în contractul de muncă nu fac referire la concediul de îngrijitor sau la absențele în situații neprevăzute. Angajații care au rude bolnave pot beneficia de 30 de zile libere.

Cei care au rude care suferă de cancer vor avea dreptul la 45 de zile libere.

Ne puteți urmări și pe Google News