Concediul de odihnă. Compensații pentru zilele rămase. Ce trebuie să facă angajații
- Mădălina Sfrijan
- 20 ianuarie 2024, 08:01
Dreptul la concediul de odihnă anual este garantat tuturor angajaților din România. Există anumite condiții în care, la finalul relației de muncă, se poate apela la compensarea zilelor de concediu neluate. Într-un asemenea context, angajatorii pot fi obligați să achite inclusiv o compensație financiară.
Toți salariații beneficiază de dreptul la concediul de odihnă. În cazul în care zilele libere nu au fost efectuate până în momentul în care angajatul își depune demisia, compania are anumite obligații în raport cu acesta. Recent, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a reîntărit dreptul salariaților de a încasa o compensație financiară în acest sens.
Zilele de concediu neefectuate, plătite la finalul relației de muncă
CJUE vine în sprijinul celor din piața muncii, reafirmând acest drept. Astfel, angajații care intenționează să demisioneze, însă nu au beneficiat de toate zilele de concediu, pot beneficia de anumite drepturi.
În schimbul zilelor libere neluate, salariații ar putea primi o compensație financiară. Este și cazul unui funcționar public italian care a avut parte de acest sprijin.
Fost angajat în cadrul unei instituții, acesta a cerut o compensație pentru 79 de zile de concediu rămase neutilizate. Inițial, solicitarea acestuia a fost respinsă pe motivul controlului asupra cheltuielilor bugetare. Ulterior, acesta a avut câștig de cauză.
Concediul de odihnă. Decizia Curții Europene de Justiție
Oficialii CJUE spun că nevoile organizaționale ale angajatorului din sectorul public trebuie luate în calcul, însă acestea nu pot subordona dreptul salariatului la concediu plătit.
„În cazul C-218/22 Comune di Copertino, CJUE a reconfirmat dreptul angajatului la o compensație financiară atunci când nu a putut beneficia de toate zilele de concediu anual plătit înainte de a demisiona. Decizia vine în cazul unui funcționar public din Comune di Copertino, Italia, care, după 24 de ani de muncă, a solicitat o compensație pentru cele 79 de zile de concediu rămase neutilizate și a fost respins”, arată avocat.net
Directivele europene prevăd ca orice angajat să aibă dreptul la o compensație a zilelor de concediu pe care nu le-a utilizat în timpul contractului.
În cazul funcționarului public, municipalitatea din Copertino a contestat solicitarea. Reprezentanții acesteia s-au bazat pe normele legislative din Italia care interzic compensația în astfel de condiții.
Codul Muncii. Compensarea zilelor de concediu neutilizate
În România, salariații care nu au beneficiat zilele libere de odihnă în anul 2022 pot beneficia de acestea până la jumătatea anului 2024. Acest aspect este reglementata de prevederile Codului Muncii.
De altfel, Articolul 146 din Codul Muncii 2024 prevede ca orice concediu de odihnă să fie efectuat anual.