Paştele și minivacanța de 1 Mai. Record de zile libere în 2024 pentru bugetari

Paştele și minivacanța de 1 Mai. Record de zile libere în 2024 pentru bugetari Zile libere 1014. Sursa foto. Arhiva EVZ

Record de zile libere în 2024 pentru bugetari. Următoarea zi liberă pentru angajații români este pe data de 24 ianuarie. Este Ziua Unirii Principatelor Române, zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Record de zile libere în 2024 pentru bugetari. Prima minivacanță din 202 va fi abia în luna mai. Atunci, românii vor avea șase zile libere, deoarece sărbătoarea de 1 Mai este legată de cea a Paștelui, plus acea zi-punte dată de Guvern.

Record de zile libere în 2024 pentru bugetari

În 2024, Paștele Ortodox este cade pe data 5 mai. Aşadar, românii vor avea un număr extins de zile libere, cuprinse între 1 și 6 mai. Paștele catolic cade pe data de 31 martie, iar Vinerea Mare este pe 29 martie, urmată de a doua zi de Paște catolic pe 1 aprilie.

Va fi liber în 1 mai (miercuri), 2 mai (zi-punte) și 3-6 mai, adică Vinerea mare, sâmbăta dinaintea Paștelui, apoi prima și a doua zi de Paște. Apoi, următoarea minivacanță va fi de Rusalii. Vor fi trei zile libere, cele două de weekend – 22-23 iunie și a doua zi de Rusalii, 24 iunie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Record de zile libere. Urmează 1 Iunie, Ziua copilului care pică sâmbăta, deci nu va aduce o nouă minivacanță. Apoi vine minivacanța de Sfânta Maria – 4 zile. 15 august pică joia, vineri este zi-punte dată de Guvern, urmată de weekend. Ziua Națională și Sfântul Andrei vor fi în weekend, iar ziua de Crăciun va pica miercurea.

Când cad Paştele și minivacanța de 1 Mai în 2024

Record de zile libere în 2024. Sursa foto: Dreamstime.com

Zile libere în 2024

Record de zile libere. Mai exact, înainte de perioada de sărbători pascale, românii beneficiază de o zi liberă și pe 1 mai, cu ocazia Zilei Muncii, la care se adaugă, pentru bugetari, ziua de 2 mai. Pentru această zi, Guvernul a decis să ofere posibilitatea de a se realiza o „punte” prin prelungirea programului de lucru.

  • miercuri, 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (Mica Unire)
  • miercuri, 1 mai – Ziua Muncii
  • joi, 2 mai – zi liberă decisă de Guvern
  • vineri, 3 mai – Vinerea Mare
  • duminică, 5 mai – Paștele ortodox
  • luni, 6 mai – A doua zi de Paște ortodox (minivacanță de 6 zile 1-6 mai)
  • sâmbătă, 1 iunie – Ziua copilului
  • duminică, 23 iunie – Rusaliile
  • luni, 24 iunie – A doua zi de Rusalii
  • joi, 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria)
  • vineri, 16 august – zi liberă decisă de Guvern (minivacanță 15-18 august, 4 zile)
  • sâmbătă, 30 noiembrie – Sfântul Andrei
  • duminică, 1 decembrie – Ziua Națională
  • miercuri, 25 decembrie – Crăciunul.

Birou, Boxe, Angajați, Lucru, Corporativ

Zile libere pentru angajaţi. Sursa foto: Pixabay

Record de zile libere. De ce Paștele este mai târziu în 2024 faţă de alţi ani

Calcularea datei la care creştinii sărbătoresc Paştele ţine două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocţiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Conform primului conciliu de la Niceea, Paștele este în „prima duminică după prima lună plină care cade după sau de echinocțiul de primăvară.”

În contrast cu toate celelalte sărbători creștine care depind numai de mișcarea pământului în jurul soarelui, ziua de Paști depinde atât de mișcarea pământului în jurul soarelui (de care depinde echinocțiul de primăvară) cât și de cea a lunii.

În Bisericile Ortodoxe echinocțiul de primăvară este fixat pe 21 martie în calendarul iulian (care este ziua de 3 aprilie în calendarul gregorian), în timp ce Biserica Romano-Catolică și cele protestante iau în considerare echinocțiul real de primăvară. Din această cauză data Paștilor în Biserica Ortodoxă nu poate fi mai devreme de 4 aprilie, iar în Biserica Romano-Catolică mai devreme de 22 martie.