Comuniștii români se omorau între ei ca cei mai nenorociți interlopi. Tovarășul de bază devenit Dl. X

Comuniștii români se omorau între ei ca cei mai nenorociți interlopi. Tovarășul de bază devenit Dl. X

Lucreţiu Pătrăşcanu a fost ministrul comunist al Justiţiei între noiembrie 1944 şi februarie 1948. În această perioadă, s-a judecat procesul liderilor PNŢ în frunte cu Iuliu Maniu, au fost arestaţi şi trimişi în puşcării importanţi lideri liberali şi ofiţeri superiori ai Armatei Române, iar Regele Mihai a fost forţat să abdice.

Nu vreau să-l scutesc pe Pătrăşcanu de acuza gravă că a contribuit în mod criminal la înfeudarea României sovieticilor, dar pot să confirm că Pătrăşcanu avea o doză de patriotism şi de onestitate faţă de ceilalţi care însă nu îl achită de vinovăţie, spunea Corneliu Coposu despre cel care, pentru tovarășii săi care-l arestaseră, devenise „Dl. X”.

Tot în „Coposu-Confesiuni-Dialoguri cu Doina Alexandru”, Seniorul arată: „El (Pătrăşcanu) a participat la desfiinţarea partidelor istorice, la detronarea Regelui, la claustrarea tuturor şefilor Opoziţiei, inclusiv a lui Maniu, nu mai vorbesc de mine”.

Minciuna cu român mai mult decât comunist

Mai circulă și azi legenda potrivit căreia Lucreţiu Pătrăşcanu, într-un discurs ţinut la Cluj, în faţa studenţilor, în anul 1946, ar fi spus „înainte de a fi comunist sunt român”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În realitate, a zis așa: „sunt comunist pentru că sunt român”. Legenda a fost create, prin răstălmăcire chiar de Gheorghiu Dej, pentru a-l putea acuza și de „nationalism” într-o perioacă când comuniștii români se mândreau cu „internaţionalismul proletar”.

Mandatul de arestare pe numele lui Lucrețiu Pătrășcanu a fost emis pe 24 august 1948. Era acuzat, nici mai mult, nici mai puțin, de crime de război.

În procesul verbal de percheziție la domiciliul său din strada Vasile Lascăr nr. din București, Lucrețiu Pătrășcanu este numit „Dl. X”.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric