Comunicarea dintre șefi și salariați, interzisă în afara programului

Comunicarea dintre șefi și salariați, interzisă în afara programuluiSursa foto: dreamstime.com

Regula „dreptul la deconectare” a intrat în vigoare în Australia. Autoritățile s-au gândit să ofere salariaților australieni dreptul la o relaxare totală în timpul liber, de după serviciu. Au stabilit prin lege că, după program, angajații „se pot deconecta” de la mesajele stresante ale șefilor.

Cum s-a ajuns la legea „deconectării” pentru salariați din Australia

Noua lege le permite angajaților să ignore fără stres comunicările după orele de lucru, fără teama de a fi pedepsiți de șefii lor, transmite BBC.

Legea vine după ce o statistică publicată la finele anului trecut arată că salariații australieni au lucrat în medie 281 de ore de ore suplimentare neplătite.

Actul normativ precizează că nu interzice angajatorilor să contacteze lucrătorii în afara orelor de program, dar aceștia din urmă nu sunt obligați să le răspundă.

Cât e amenda pentru angajatorul care nu respectă angajatul „deconectat”

Conform regulilor, angajatorii și angajații trebuie să încerce să rezolve disputele între ei. În cazul în care nu se găsește o soluție rezonabilă, Comisia australiană de muncă echitabilă (FWC) poate interveni.

De asemenea, FWC poate ordona angajatorului să nu mai contacteze angajatul după orele de program.

Dacă consideră că refuzul unui angajat de a răspunde este nerezonabil, îi poate ordona să răspundă.

Nerespectarea ordinelor FWC poate duce la amenzi uriașe.

Până la 19.000 USD (12.897 USD; 9.762 GBP) pentru un angajat și până la 94.000 USD pentru o companie.

„Legea permite lucrătorilor să refuze contactul nerezonabil cu locul de muncă în afara orelor de program și va permite un echilibru mai mare între viața profesională și cea privată”, a spus Consiliul Sindicatelor din Australia.

Peste 20 de țări, în principal din Europa și America Latină, au reguli similare.

Legea, în beneficiul ambelor părți

„Orice organizație care are personal odihnit și care are un echilibru mai bun între viața profesională și viața privată va avea salariați mai sănătoși”, a spus John Hopkins un expert în Codul Muncii de la Universitatea de Tehnologie Swinburne.

„Orice lucru care aduce beneficii angajatului, are beneficii și pentru angajator”.

Ne puteți urmări și pe Google News