Compania AstraZeneca dată în judecată de Comisia Europeană. Care sunt acuzațiile

Compania AstraZeneca dată în judecată de Comisia Europeană. Care sunt acuzațiile

Pentru încălcarea contractului privind furnizarea vaccinului anti-COVID-19 şi pentru neprezentarea unui plan fiabil care să asigure respectarea unui calendar al livrărilor, Comisia Europeană a anunţat luni că a acționat în judecată companiei farmaceutice britanico-suedeze AstraZeneca.

Un purtător de cuvânt al executivului comunitar a afirmat, luni, într-o conferință de presă că: „Comisia a iniţiat vineri acţiuni legale împotriva AstraZeneca'', a E a mai spus că toate cele 27 de state membre sprijină demersul.

După ce a redus numărul dozelor de vaccin livrate statelor UE în primul trimestru, invocând probleme de randament a producţiei, AstraZeneca s-a angajat să facă ''toate eforturile rezonabile'' pentru a livra către UE circa 180 de milioane de doze de vaccin în trimestrul doi. Însă pe 12 martie compania a anunţat că va putea livra numai o treime din această cantitate.

Comisia Europeana nu va mai reînnoi contractele

Comisia Europeană ceruse anterior companiei AstraZeneca să redirecţioneze către UE doze de vaccin produse la cele două fabrici ale sale din Marea Britanie, dar AstraZeneca a răspuns că producţia acestora este alocată britanicilor, susţinând că aşa prevede contractul semnat cu guvernul de la Londra cu trei luni înaintea celui semnat cu Comisia Europeană.

Comisia Europeană a decis să nu reînnoiască anul viitor contractele pentru vaccinuri anti-Covid-19 încheiate cu companiile AstraZeneca și Johnson & Johnson (J&J), informează Reuters, care citează publicația italiană La Stampa.

„Comisia Europeană, în acord cu liderii multor state UE, a decis să nu reînnoiască la expirare contractele încheiate pentru anul curent cu companiile care produc vaccinuri pe bază de vectori virali”, a scris cu două săptămâni în urmă, La Stampa.

Deficitul de doze a încetinit campaniile de vaccinare în țările UE

AstraZeneca a stârnit nemulţumirea UE în ianuarie, atunci când a anunţat că nu va putea să livreze blocului comunitar numărul de doze anticipat iniţial.

Până la sfârşitul primului trimestru, compania a livrat Uniunii Europene 30 de milioane de doze, şi nu 100 de milioane de doze promise prin contractul cu UE.

Acest deficit a încetinit campaniile de vaccinare din ţările din UE.

Compania speră să livreze circa 70 de milioane de doze până la sfârşitul celui de-al doilea trimestru din acest an, când ar fi trebuit să ofere toate cele 300 de milioane de doze prevăzute în înţelegerea cu UE, scrie Agerpres.