Comisia Europeană a declanșat în urmă cu câteva săptămâni procedura de pre-infringement împotriva României, în urma unei plângeri formulate de asociația Accept, care a acuzat statul român că nu respectă deciziile CJUE și CCR pronunțate în cazul Coman, au declarat pentru G4Media.ro surse de la Bruxelles.

Potrivit acestora, Comisia a declanșat procedura în urmă cu câteva săptămâni, transmițând plângerea asociației către aplicația EU Piolot. Acesta este un prim pas prin care Comisia Europeană încearcă să clarifice problemele cu statele membre pentru a evita, dacă este posibil, declanșarea procedurii de infringement.

Totuși, procedura de pre-infringement se declanșează atunci când există suspiciuni serioase că un stat membru încalcă legislația europeană, a explicat pentru G4Media.ro Teodora Roseti, Directoare Executivă Accept.

Potrivit surselor G4Media.ro, dialogul Comisiei cu statul român este încă în desfășurare, autoritățile având la dispoziție de regulă circa 10 săptămâni pentru a clarifica problemele apărute.

Precendentul Coman

Adrian Coman şi Robert Clai Hamilton s-au căsătorit în 2010, în Bruxelles. Ei au cerut ca uniunea lor să fie recunoscută şi pe teritoriul României, fiind vorba despre cetăţeni europeni cu drepturi egale.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis, pe 5 iunie 2018, răspunzând unei întrebări adresate de CCR,  că un cuplu căsătorit format din două persoane de același sex este recunoscut ca atare în orice țară din Uniunea Europeană în ceea ce privește libera circulație.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE