Evenimentul Zilei > Social > Comisia Europeană: Regim mai sever la frontiere, cu testare PCR
Comisia Europeană: Regim mai sever la frontiere, cu testare PCR

Comisia Europeană: Regim mai sever la frontiere, cu testare PCR

Comisia Europeană a recomandat, luni, tuturor statelor membre ale UE să aplice controale mai stricte la frontiere. Instituția este îngrijorată de ratele ridicate de infectare în multe state membre.

Comisia Europeană : noi restricții în pandemie! CE a recomandat, luni, tuturor statelor membre ale UE să aplice controale mai stricte la frontiere. Instituția a solicitat ca cei care intră din terţe ţări să prezinte un test negativ COVID-19, metoda PCR. Testul trebuie realizat cu maximum 72 de ore înainte de plecare, transmite dpa, citată de Agerpres.

„Este nevoie de reducerea urgentă a riscului de infectări legate de călătorii, pentru a reduce încărcarea sistemelor sanitar suprasolicitate”, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders. Declarația sa face referire la ratele ridicate de infectare în multe state membre.

Cerinţa testării ar putea fi însoţită de carantină obligatorie de maximum două săptămâni. De asemenea, este necesară completarea unor formulare despre deplasările şi contactele celor care călătoresc, arată un comunicat.

Noi restricții în pandemie: Comisia Europeană ar putea sista călătoriile neesenţiale

Recomandarea Comisiei este o încercare de a limita transmiterea în interiorul UE a noilor versiuni SARS-CoV-2. Totuși ea nu are caracter obligatoriu. Dacă cele 27 de state membre ale Uniunii o vor respecta, li s-ar solicita teste negative inclusiv celor care intră pe teritoriul european din motive „esenţiale”. Însă,  dacă țările acceptă recomandarea, cetăţenii UE s-ar putea testa la sosire. Pentru transportatori şi lucrătorii transfrontalieri s-ar accepta teste antigen, mai rapide şi mai ieftine.

Pandemie: noul val. Comisia dorește reguli mai stricte în interiorul UE

Comisia Europeană doreşte impunerea unor reguli mai stricte şi în interiorul Uniunii Europene, în principal încetarea oricăror călătorii neesenţiale. La 21 ianuarie, șefii de stat sau de guvern din UE s-au reunit prin videoconferință pentru a discuta despre coordonarea răspunsului la pandemie. Liderii și-au exprimat dorința de a accelera vaccinarea și au subliniat că angajamentele privind livrările făcute de companii trebuie respectate.

Deoarece aproape întregul continent este considerat acum „zonă roşie” conform codului de culori al UE, Comisia a propus introducerea unei noi categorii, „roşu închis”. În acest perimetru ar urma unde să se aplice restricţii mai severe. Încadrarea în categoria roșie se va face dacă rata de infectare  în ultimele 14 zile depăşeşte 500 la 100.000 de locuitori. Este o rată constatată deja în unele regiuni din Franţa şi Portugalia, dar și alte țări UE se apropie de acest prag.