Comisia Europeană confirmă. Nu există dovezi științifice complete despre efectele vaccinării

Comisia Europeană confirmă. Nu există dovezi științifice complete despre efectele vaccinării

Comisarul european Didier Reynders a cerut în plenul Parlamentului European votarea regulamentului cu privire la certificatul UE Covid-19 prin adoptarea unui text flexibil, care să țină cont de faptul că, la momentul actual, nu există suficiente dovezi științifice în ceea ce privește efectele vaccinării sau a recuperării de pe urma infectării cu coronavirus.

Comisarul european Didier Reynders a confirmat, în plenul Parlamentului European, că în prezent "există încă incertitudini științifice cu privire la Covid-19", dar și că "nu se cunosc efectele vaccinării sau recuperării în urma infectării cu coronavirus". În ciuda acestor incertitudini, comisarul a transmis că nu se poate aștepta în vederea lămuririi acestor aspecte, iar certificatul trebuie votat prin adoptarea unui text suficient de flexibil, care să țină cont de aceste lacune odată ce se va dispune de mai multe informații în acest sens. 

"Pe măsură ce punem în aplicare adoptarea certificatul verde digital, trebuie să ținem cont de faptul că există încă incertitudini științifice cu privire la Covid-19. Nu dispunem încă de dovezi științifice complete despre efectele vaccinării sau recuperării în urma infectării cu coronavirus. Însă nu putem aștepta răspunsurile la toate aceste întrebări pentru a acționa. Trebuie să luăm măsuri, prin adoptarea un text suficient de flexibil astfel încât să se ia în considerare evoluția acestor aspecte odată ce vor fi disponibile mai multe informații științifice", a afirmat în plenul Parlamentului European comisarul Reynders.

Certificatul verde digital a devenit certificat UE Covid-19

"Certificatul verde digital" – devenit după votul din Parlamentul European "Certificatul UE Covid-19" – este un certificat în format electronic sau pe hârtie, care se va elibera automat și care va atesta faptul că o persoană s-a vaccinat anti-Covid, s-a testat și nu este infectată cu virusul în cauză sau că a fost infectată și s-a vindecat. Rolul acestui certificat este de a "facilita libertatea de circulație", susține Comisia Europeană. Fără acest certificat, va fi imposibilă circulația cetățenilor în țările Uniunii Europene. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Europarlamentarii din cadrul Comisiei LIBE au criticat implementarea acestui certificat, susținând că vulnerabilizează protecția datelor cu caracter presonal, că nu reprezintă un proces de facilitare a călătoriilor în UE, ci o condiționare a unui drept fundamental. Din 33 de europarlamentari români, trei au votat împotriva implementarii acestui certificat: Cristian Terheș, Maria Grapini și Tudor Ciuhodaru. 

Cristian Terheș condamnă voturile europarlamentarilor în contextul lacunelor științifice

Europarlamentarul PNȚCD Cristian Terheș continuă să condamne votarea certificatului UE Covid-19, mai ales în contextul lacunelor științifice în ceea ce privește virusul, situație recunoscută de comisarul european Didier Reynders. 

"Este absurd să ni se ceară să votăm pe implementarea acestui certificat care îngrădește drepturile și libertățile cetățenilor europeni și care, așa cum spune însuși comisarul Reynders, este bazat pe «incertitudini științifice». Mai mult, a condiționa libertatea de circulație și mișcare a oamenilor pe baza injectării cu produse medicale ale căror efecte încă nu se cunosc complet este de-a dreptul iresponsabil. 

Oamenii sunt liberi de la naștere, iar statul nu le poate îngrădi sau condiționa acest drept decât în cazuri limitate sau situații speciale. Când se vrea o îngrădire în masă a unor drepturi și libertăți într-un mod care afectează profund viețile cetățenilor, pe lângă faptul că trebuie să fie proporțională și necesară, o asemenea măsură trebuie să fie sigură 100% pentru cetățeni.

Or, în contextul în care însuși reprezentantul Comisiei Europene admite că nu se cunosc «complet» efectele secundare ale vaccinurilor anti-Covid, a condiționa exercitarea unor drepturi și libertăți fundamentale de primirea, printre altele, a unui astfel de produs medical nesigur este un abuz al statului asupra persoanei fără precedent în Europa după cel de-al doilea război mondial”, a scris pe Facebook Cristian Terheș. 

Demnitarul român mai atrage atenția că, pe lângă această incertitudine privind efectele secundare ale vaccinurilor, într-o opinie comună prezentată Comisiei LIBE de către EDPB și EDPS luna trecută, pe 13 aprilie, se admite că “până la momentul pregătirii acestei opinii comune, pare să existe puține dovezi științifice care să susțină faptul că administrarea unui vaccin Covid-19 (sau recuperarea în urma infectării cu Covid-19) conferă imunitate și (nu suntem în cunoștință de cauză în legătură cu - n.r.) durata acesteia”.

“În contextul recunoașterii acestor incertitudini privind efectele vaccinurilor – care nici nu sunt garantate că oferă imunitate, dar nici nu li cunoaște complet încă efectele secundare –, cum poți opri un tânăr să călătorească pentru a-și vedea mama sau un părinte să-și vadă copilul? Cum poți condiționa un tată care lucrează departe de casă să accepte un vaccin doar ca să-și poate vedea familia și copiii? Cum poți împiedica pe cineva să își câștige traiul zilnic sau să își exercite un drept fundamental dacă nu se supune adminstrării unui asemenea vaccin? În spatele a ceea ce pentru autorități reprezintă doar simple statistici se regăsesc oameni, cu drepturi, cu poveștile lor de viață, cu familii.

Fie că e ales sau numit vremelnic într-o funcție publică, niciun oficial public nu are dreptul să expună la riscuri de sănătate populația. Vaccinarea trebuie să fie decisă liber, și nu condiționat, de persoana care alege în acest sens. Acestea sunt și o parte din motivele pentru care am votat împotriva implementarii acestui certificat, care nu facilitează, ci îngrădește și condiționează abuziv exercitarea de drepturi și libertăți fundamentale", a declarat Cristian Terheș.