Combustibilul devine un lux. Prețul petrolului a ajuns la cel mai mare nivel din istorie

Combustibilul devine un lux. Prețul petrolului a ajuns la cel mai mare nivel din istorie Mașini. Sursa foto: Arhiva EVZ

Este vestea momentului pentru toți șoferii din România. Și este una extrem de proastă. Pentru că, pe lângă problemele generate de lispa autostrăzilor și a locurilor de parcare, mai vine și asta.

Petrolul a ajuns să atingă cel mai mare preț din acest an. Creșterea continuă a prețurilor determină analiștii să speculeze că țițeiul al ajunge să valoreze la sfârșitul anului 100 de dolari pe baril.

În această săptămână, prețurile petrolului au continuat să crească. Valoarea petrolului a ajuns în acest weekend la cel mai înalt nivel înregistrat în decursul anului acesta.

Acest lucru i-a determinat pe unii analiști să anticipeze că prețul țițeiului ar putea atinge 100 de dolari pe baril până la finele anului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vineri, contractele futures pentru țiţeiul Brent, care servește drept referință la nivel internațional, au fost tranzacționate la Londra cu o scădere cu 0,3% la 93,46 dolari pe baril. În schimb, contractele futures pentru West Texas Intermediate din Statele Unite au scăzut puțin, la 90,09 dolari.

S-a atins cel mai mare preț din acest an

Joi, atât contractele Brent, cât și WTI au atins cele mai înalte niveluri din acest an. A treia săptămână consecutivă, contractele petroliere au avut un rezultat pozitiv.

Creșterea prețurilor se datorează așteptărilor crescânde pentru o ofertă mai strânsă, după ce Arabia Saudită și Rusia au redus livrările internaționale de petrol și și-au extins planurile de reducere a producției de petrol până la sfârșitul anului.

Pe 5 septembrie, Arabia Saudită, liderul OPEC, a declarat că își va prelungi reducerea producției de 1 milion de barili pe zi până la sfârșitul anului. De asemenea, Rusia, liderul non-OPEC, s-a angajat să reducă exporturile de petrol cu 300.000 de barili pe zi până la sfârșitul anului.

Rusia și Arabia Saudită vor revizui reducerile voluntare

Prețurile petrolului și-au reluat traiectoria ascendentă în ciuda datelor economice slabe din Europa și a unei încetiniri puternice în China, care sunt adesea folosite ca indicatori ai cererii viitoare de energie.

Piețele petroliere au început să urce la începutul acestei veri după ce cartelul petrolier OPEC, condus de Arabia Saudită, a convenit cu Rusia și aliații săi să rețină livrările de petrol. Așa-numitul grup OPEC+ este așteptat să se întâlnească în noiembrie pentru a conveni asupra politicii lor de producție pentru primele luni ale anului 2024.

Decizia de anul trecut de a reduce producția l-a înfuriat pe președintele american, Joe Biden, deoarece a subminat încercările sale de a reduce costurile combustibililor, potrivit ȘtiripeSurse.