Pierderile de cote de petrol îi determină pe membrii africani OPEC să reevalueze strategia

Pierderile de cote de petrol îi determină pe membrii africani OPEC să reevalueze strategia România urcă pe locul trei în top 500 companii Europa de Est. Sursa foto: Arhiva EVZ

Odată cu scăderea producției de țiței, membrii OPEC din Africa au fost puternic motivați să accepte cote mai mici atunci când blocul și aliații săi s-au reunit ultima dată la Viena, dar spun că sunt pregătiți să lupte pentru cota de piață în cadrul grupului dominat de saudiți.

Ei plănuiesc să vină mai bine pregătiți pentru discuțiile viitoare, cu strategii convenite în prealabil și un front unificat - luând exemplu de la omologii lor din Orientul Mijlociu, care de obicei își aliniază pozițiile înainte de negocieri controversate prin consultări înainte de întâlnire - au declarat oameni familiarizați cu situația pentru S&P Global.

Membrii OPEC din Africa sub-sahariană — Nigeria, Angola, Gabon, Guineea Ecuatorială și Republica Congo — și-au văzut influența în bloc scăzând în ultimii ani, deoarece producția de țiței a scăzut iar acum se trezesc excluși de către Axa puterii Arabia Saudită -Rusia, în urma creării coaliției OPEC+ în 2019.

Sudanul și Sudanul de Sud nu sunt membri OPEC ai coaliției.

Ne puteți urmări și pe Google News

Elaborarea strategiei urmează unei reuniuni tensionate a OPEC+ din 4 iunie, în care delegația angoleză a renunțat și Nigeria și-a exprimat obiecții pe fondul discuțiile cu privire la liniile de bază ale producției folosite pentru a stabili cote, potrivit surselor din sală.

Vorbind cu S&P Global sub condiția anonimatului, mai mulți delegați africani au declarat că Arabia Saudită, liderul de facto al OPEC, a făcut eforturi pentru reduceri de cote pe baza cifrelor de producție contestate. „Ei foloseau intervalul decembrie până în aprilie, care a fost cel mai rău moment al nostru”, a spus un delegat.

În cele din urmă, țările africane și-au văzut liniile de bază din 2024 tăiate semnificativ, în timp ce Emiratele Arabe Unite vor avea ocazia să crească producția de petrol. Cota Nigeriei, de exemplu, a fost redusă de la 1,742 milioane b/zi la 1,380 milioane b/zi, în timp ce cea a Angolei a fost redusă de la 1,455 milioane b/zi la 1,280 milioane b/zi. Minuscula cotă a Guinee Ecuatorială aproape s-a redus la jumătate.

În mai, Nigeria și Angola au produs 1,43 milioane și, respectiv, 1,11 milioane b/zi, potrivit celui mai recent sondaj Platts OPEC+ al S&P Global Commodity Insights.

În mod esențial, într-o mișcare despre care o sursă a spus că a fost „declanșată” de membrii africani, țările au avut răgaz până în noiembrie pentru a justifica un nivel mai ridicat de producție care le-ar putea reseta liniile de bază mai sus. Cifrele vor veni din surse secundare, inclusiv S&P Global.

„Puteți să-l ignorați”, a spus un delegat african despre cotele de producție pentru 2024. Producătorii continentului insistă că există un impuls în sectoarele lor din amonte după pandemie.

„Nu este o afacere încheiată. Cotele urmează să fie revizuite din nou”, a spus altul.

Drept urmare, un al treilea delegat a afirmat categoric că membrii africani „absolut nu” au pierdut în acord, deși delegații au recunoscut că noile cote pentru 2024 transmit un mesaj investitorilor.

„Reducerea cotei care se profilează este amenințarea, dar răgazul de 5-6 luni este compromisul; practic, le spune producătorilor africani afectați că li se va permite să  producă cât de mult pot din punct de vedere fizic, doar să declare cât este această capacitate” a spus Karim Fawaz, director de cercetare la S&P Global. „În acest context, nu este neapărat o întrebare nerezonabilă.”

Alianța OPEC+ este programată să se întâlnească pe 26 noiembrie la Viena, deși miniștrii se vor reuni și în capitala Austriei în perioada 5-6 iulie pentru Seminarul OPEC, un forum care include directori generali de companii petroliere, factori de decizie politică și alți oficiali din industrie.

Colapsul producției

În 2020, membrii africani făceau reduceri extreme de producție în cadrul unui acord OPEC+ care urmărea să scoată piața petrolului din criza COVID-19.

Dar pe fondul subinvestițiilor, instabilității, activismul climatic și problemelor tehnice, toate, cu excepția Gabonului, au ratat obiectivele de producție, conducând influența africană la cel mai scăzut nivel din ultimii ani.

Anul trecut, contingentul african și-a pierdut cel mai mare sprijin odată cu moartea fostului secretar general al OPEC, Mohamed Barkindo, un vechi oficial al domeniului petrolier nigerian, care a supravegheat recentele includeri ale Gabonului, Guineei Ecuatoriale și Congo-Brazzaville.

Discuții explozive

După întâlnirea OPEC+, ministrul saudit al energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, a anunțat o reducere unilaterală a producției de 1 milion b/zi din iulie.

Mai mulți miniștri africani i s-au alăturat la conferința de presă de după întâlnire pentru a-și exprima public sprijinul pentru acord, dar mai mulți delegați au spus că discuțiile au fost explozive.

Un membru al unei delegații africane a spus că au fost instruiți să obțină aprobarea prezidențială pentru reduceri majore după câteva ore de negocieri tensionate.

Diamantino Azevedo, ministrul resurselor minerale, petrolului și gazelor din Angola, a plecat la aeroport chiar înainte de a avea loc întâlnirea oficială, supărat de modificările propuse la cota de producție a țării sale, au spus surse.

„Uneori s-ar putea să ai un punct de vedere diferit și te poți supraîncălzi”, a spus un delegat african. „Este clar că... valoarea acordată [Angola] nu a fost poate cea la care se așteptau”.

Un alt delegat a spus că angolezii sunt „foarte supărați”.

Reprezentanții ministerului petrolului saudit au fost contactați pentru comentarii, dar nu au răspuns.

Membrii africani au fost acuzați în trecut că nu și-au respectat cotele – în special în urma reducerilor drastice ale OPEC – și au făcut eforturi pentru o producție de bază mai mare. În timp ce țările africane au fost ferite de reduceri din cauza producției scăzute, Emiratele Arabe Unite au făcut presiuni pentru o creștere de referință. „Aceasta este o luptă pentru propriile interese”, a spus un participant.

Alianța a rămas în mare parte unită și colaborativă, totuși, a adăugat sursa. „Oamenii pot vedea din afară că saudiții controlează totul. Saudiții pot avea un punct de vedere, dar saudiții îi ascultă și pe ceilalți”, au spus aceștia.

Cu toate acestea, mai multe surse au spus că membrii africani vor discuta despre tactici înainte de următoarea întâlnire, probabil prin apel video, pentru a avea „o strategie mai unificată”. Ar putea fi implicată și Organizația Africană a Producătorilor de Petrol. Discuțiile vor ajuta „la valorificarea cu adevărat a unei poziții africane”, a spus sursa.

Întrebări privind membrii

În ciuda fricțiunilor, delegații africani spun că apartenența la OPEC are încă sens, participarea la alianță oferindu-le o vizibilitate uriașă pentru atragerea de investitori și prețurile ridicate ale petrolului vor ajuta economiile slabe al țărilor africane.

Cu toate acestea, dacă sentimentul anti-OPEC începe să crească în rândul populațiilor locale, asta s-ar putea schimba, spun oamenii din interior. „Este clar că unii pot avea provocări uriașe cu propria populație, dar este un teren bun pentru a atrage investiții externe” a spus un delegat, potrivit hellenicshippingnews.com.