Evenimentul Zilei > Actualitate > Colonelul Corcodel a scăpat de arestul la domiciliu. Jandarmul judecat pentru cămătărie este liber
Colonelul Corcodel a scăpat de arestul la domiciliu. Jandarmul judecat pentru cămătărie este liber

Colonelul Corcodel a scăpat de arestul la domiciliu. Jandarmul judecat pentru cămătărie este liber

Colonelul Marian Gheorghe Corcodel, fostul comandant al Bazei de Administrare şi Deservire din Inspectoratului General al Jandarmeriei Române a scăpat de arestul la domiciliu. Decizia a fost luată de o instanță a Curții de Apel București. Ofițerul de jandarmi a fost trimis în judecată de DIICOT pentru săvârșirea infracțiunilor de camătă și delapidare.

Colonelul Marian Corcodel, trimis în judecată pentru cămătărie și delapidare a fost lăsat în libertate de o instanță a Curții de Apel București. Judecătorii au admis contestația făcută de fostul șef al bazei de Administrare şi Deservire din Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și au dispus ca măsura arestului la domiciliu să-i fie ridicată. Soluția a fost pronunțată de judecători și este definitivă.

„Soluția pe scurt: Decizia penală nr. 89/DL – În temeiul art. 425 ind. 1 alin. 7pct. 2 lit. a Cod procedură penală și art.206 Cod procedură penală admite contestația declarată de inculpatul Corcodel Marian împotriva încheierii din data de 08.03.2022, pronunțată de Tribunalul București , Secția I Penală în dosarul nr. 30010/3/2020/a3 .

Desființează încheierea atacată și, rejudecând în fond: Înlătură aplicarea dispozițiilor art.220 și urm. Cod procedură penală, privind luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu față de inculpatul Corcodel Marian. În temeiul art.275 alin.3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 21 martie 2022”, se arată în decizia emisă de Curtea de Apel București, publicată pe portalul instanțelor de judecată.

Dosarul colonelului de jandarmi Marian Corcodel se judecă la Tribunalul București și a avut în urmă cu mai bine de o lună, pe 8 februarie, un nou termen de judecată. Cu acest prilej a fost audiat încă un martor dintre cei citați.

Sursa: www.bad-jr.eu

Dosarul de cămătărie al colonelului Corcodel din Jandarmerie

Colonelul Marian Gheorghe Corcodel a fost trimis în judecată, alături de alți trei colaboratori din cadrul Bazei de Administrare şi Deservire din Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, pentru constituirea de grup infracțional organizat și cămătărie. Ei sunt acuzați că au pus la punct o rețea de cămătărie care funcționa în cadrul Jandarmeriei.

Procurorii DIICOT au arătat că această rețea funcționa din anul 2011, iar la ea au aderat mai multe persoane din subordinea colonelului. Este vorba despre Daniel Iancu Preoteasa (şeful de stat major al Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei) şi Georgică Băbănău (şoferul colonelului).

Conform procurorilor, aceștia dădeau împrumuturi cu dobânzi foarte mari, unor angajați din cadrul instituției. Beneficiari erau, de regulă, subordonaţi ai colonelului Corcodel sau persoane din cercul său relational. Împrumuturile porneau de la câteva sute de euro şi ajungeau până la câteva mii, uneori chiar şi zeci de mii de euro. Dobânda impusă era situată undeva între 10 şi 20%. DIICOT a arătat că Marian Corcodel le reţinea subordonaţilor cardurile de salariu pentru a-şi recupera banii daţi cu camătă.

Sursa: arhiva EVZ

Gruparea beneficia de protecția DIPI

Procurorii îl mai acuză pe Marian Corcodel că a dispus în mod repetat unor subordonaţi să-şi însuşească importante cantităţi de combustibil (în principal, motorină) de la staţia de carburant a parcului auto al unităţii. Carburantul era scos ilegal din unitate şi era predat colonelului sau unor membri ai grupării.

Conform DIICOT, gruparea se bucura de susținerea și sprijinul lui Octavian Cristescu, comisar şef, angajat al fostului Departament de Informaţii şi Protecţie Internă. Ulterior acesta a fost transferat la Direcţia Generală de Protecţie Internă a MAI. Deși avea cunoștință de activitatea grupării, comisarul șef Cristescu nu a luat măsuri pentru a o stopa. Mai mult, a sprijinit activităţile infracţionale derulate de către colonelul Corcodel, acordându-i rotecţia necesară şi consiliere.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: