Colonelul Corcodel, condamnat definitiv. A fost judecat și pentru cămătărie

Colonelul Corcodel, condamnat definitiv. A fost judecat și pentru cămătărie Sursa foto: Arhiva EVZ

Judecătorii de la Curtea de Apel București au dispus definitiv, în cursul zilei de joi, condamnarea unui colonelului Marian Corcodel de la Jandarmeria Română, care a fost acuzat de cămătărie și delapidare. În același dosar au mai fost judecați alți ofițeri de la Ministerul de Interne și Serviciul de Informații și Protecție Internă (SIPI).

Colonelul Marian Corcodel de la Jandarmeria Română a fost acuzat de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, cămătărie și delapidare.

Tribunalul București l-a condamnat pe Corcodel pentru delapidare la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, și a dispus achitarea pentru infracțiunea de constituire de grup infracțional organizat. De asemenea, pentru cămătărie, procesul penal a încetat ca urmare a intervenției prescripției penale.

Corcodel a fost șeful Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei.

Ne puteți urmări și pe Google News

În același dosar au mai fost judecați, colonelul Daniel Iancu Preoteasa, adjunctul lui Corcodel, care a primit trei ani cu suspendare, subofițerul Georgică Adrian Băbănău și comisarul șef de la SIPI, Octavian Cristescu. În cazul ultimilor doi, acuzațiile penale s-au prescris.

A fost acuzat că dădea bani cu camătă

În rechizitoriu se arată că Marian Corcodel avea la data săvârșirii faptelor gradul militar de colonel și funcția de comandant al Bazei de Administrare și Deservire a Jandarmeriei.

Procurorii DIICOT au ajuns la concluzia că pe lângă funcția de ofițer, Corcodel practica cămătăria cu colegii lui.

”De asemenea, inculpatul este acuzat că a săvârșit mai multe acte materiale de acordare de împrumuturi cu dobândă, ca îndeletnicire, fără a fi autorizat legal în acest sens, martorilor ... fapte ce întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de camătă”, se mai arată în documentele de la dosar.

Dobânzile percepute de colonelul Corcodel pentru sumele date sub formă de camătă erau de zece la sută pe lună. Pentru fi sigur că își recuperează banii, cardurile de salarii ale jandarmilor care se împrumutau de la șeful lor, erau predate unui alt inculpat.

”Precizează martorul că anterior anului 2011 a împrumutat de la inculpatul Corcodel Marian suma de 3.100 euro convenind cu acesta să achite o dobândă lunară de 10%. Astfel, pentru a se asigura că dobânda lunară era achitată, inculpatul a solicitat remiterea cardul atașat contului în care era transferat salariu motiv pentru care în ziua în care primea salariu inculpatul retrăgea contravaloarea dobânzii prin intermediul inculpatului *** care ulterior îi preda diferența rămasă din remunerația lunară”, se mai arată în dosar.

Percepea dobânzi lunare de 700 de euro

Jandarmii cu grade inferioare care se împrumutau de la colonelul Corcordel au declarat în fața instanței de judecată că au ajuns să achite dobânzi cuprinse între 400 și 700 de euro, în fiecare luna.

De exemplul unul dintre aceștia care s-a mutat, între timp, la altă unitate a relatat că a fost obligat de șeful său să treacă în contractul de împrumut o sumă mult mai mare. Acest lucru a fost relatat în sentința de la Tribunalul București.

”Afirmă martorul că suma împrumutată era în cuantum de 3.100 de euro şi deși plătise anterior timp de doi ani dobânda de 10% lunar, inculpatul a insistat să treacă în contract încă 4.000 de euro în plus față de suma pe care o datora în realitate. A precizat că diferență consta în dobânzile viitoare calculate de la data semnării contractului de împrumut până la data scadenței. Întrucât la data scadenței nu a avut posibilitatea de a restitui împrumutul precizează martorul că începând cu luna iulie 2012, dobânda stabilită de inculpatul Corcodel Marian a fost de 10% din suma de 7.000 euro, adică de 700 euro lunar”, se mai arată în sentință.