Colagenul este bun sau nu pentru pielea ta

Colagenul este bun sau nu pentru pielea ta Sursa:doc.ro

Un ingredient eficient anti-îmbătrânire este colagenul. Dar este colagenul bun pentru piele sau este doar o altă tendință în frumusețe cu puține dovezi care să o susțină?

Una dintre proteinele esențiale prezente în organism, colagenul ajută la conferirea pielii un aspect strălucitor, tineresc și plin. Dar, din păcate, se epuizează pe măsură ce îmbătrânim, provocând riduri și piele lăsată. Promisiunea că suplimentele de colagen pot fi un instrument eficient în lupta împotriva îmbătrânirii este un factor important. 

Conferirea elasticității 

Ne aprofundăm în cercetare și consultăm un dermatolog certificat pentru a înțelege mai bine cum colagenul poate îmbunătăți pielea, cum susține cercetarea suplimentele de colagen și dacă există alte modalități de creștere a colagenului în dieta noastră.

Colagenul este esențial pentru a conferi elasticitate pielii. Face pielea să pară mai plină și mai netedă. Din păcate, nivelurile noastre de colagen se epuizează cu o medie de 1% până la 1,5% de la vârsta adultă. Creșterea nivelului nostru de colagen poate întârzia această epuizare naturală, oferindu-ne o piele mai plină.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, modul în care cremele sau suplimentele fac acest lucru să fie încă în discuție. Potrivit Asociației Naționale a Eczemelor nu există suficiente dovezi care să sugereze că suplimentele de colagen îmbunătățesc aspectul pielii, în ciuda popularității crescânde în rândul celebrităților și influențelor.

„Peptidele de colagen exercită un efect antioxidant asupra pielii”, spune Ehrlich. Cercetările susțin acest lucru cu un studiu din 2020 privind colagenul și gelatina extrase din deșeurile de piele de ton. Cercetătorii au descoperit cum colagenul și gelatina au fost o „sursă excelentă de peptide antioxidante”. Acestea pot ajuta la protejarea pielii de radicalii liberi, care sunt responsabili pentru descompunerea colagenului din piele.

Efectele colagenului

Colagenul are un efect puternic asupra vindecării rănilor și, ca rezultat, pulberea de colagen este un tratament important în terapiile avansate de vindecare a rănilor. „Colagenul pare să exercite un efect asupra rănii prin creșterea activității fibroblastelor dermice, ceea ce duce la creșterea sintezei de colagen”, spune Ehrlich. În termeni mai simpli, devine o piatră de bază esențială în procesul de vindecare.

În mod similar, Ehrlich este reticent în a spune care ar putea funcționa mai bine din cauza lipsei de cercetare clinică la scară largă. „Este dificil să răspunzi la întrebarea versus cea de actualitate fără studii clinice care compară cele două metode.”

Totuși, ea subliniază un punct important despre cremele cu colagen. „Colagenul este o moleculă și trebuie să fie sub formă de mici peptide bioactive de colagen pentru a fi absorbite prin piele sau pentru a fi eficiente atunci când sunt administrate oral.”

Harvard Health pune la îndoială dacă peptidele de colagen sunt chiar suficient de mici pentru a trece prin piele, interogând cercetările care sugerează că pot pătrunde în straturile mai profunde ale pielii, potrivit Live Science.