Codul Rutier: Amenzi pentru șoferii leneși. Cât plătești dacă nu cureți zăpadă de pe mașină

Codul Rutier: Amenzi pentru șoferii leneși. Cât plătești dacă nu cureți zăpadă de pe mașinăPoliția Rutieră. Sursa foto: Arhiva EVZ

Potrivit prevederilor din Codul Rutier conducătorii auto care refuză să-și curețe vehiculele sunt pasibili de amenzi care pot ajunge în aces caz până la 430 de lei

Codul Rutier prevede sancțiuni usturătoare pentru șoferii care nu-și curăță corespunzător autoturismele în perioada sezonului rece. Legislația rutieră oferă posibilitatea agenților la Brigada Rutieră să tragă pe dreapta și să sancționeze totodată participanții la trafic care nu-și dau jos zăpada de pe mașină.

Codul Rutier 2024: Punctul de amendă a crescut la 165 de lei

Potrivit prevederilor din Codul Rutier conducătorii auto care refuză să-și curețe vehiculele sunt pasibili de amenzi care pot ajunge în aces caz până la 430 de lei. Sancțiune se aplică ca urmare a faptului că respectivii șoferi reprezintă un pericol pentru siguranța participanților la trafic. Zăpada necurățată se poate desprinde de pe plafon sau lunetă și pot încurca circulația rutieră.

Poliția Română, agent

MAI a pierdut în 2023 aproximativ 10.000 de cadre prin pensionare. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Valoarea punctului de amendă

Codul Rutier a fost modificat la începutul acestui an, în sensul că valoarea punctului amendă a fost majorată de la 145 de lei la 165 de lei. Majorarea s-a produs în contextul în care un punct amendă reprezintă contravaloare a 10% din salariul minim brut pe economie.

Din 2017 punctul amendă a fost plafonat la 145 de lei, însă din luna ianuarie acesta a crescut cu 14%. Astfel, la un salariu minim brut de 3.300 de lei, valoarea punctului de amendă crește până la 165 de lei, de unde și majorarea cu 14 procente.

Amenzi mai scumpe

Amenzi.Sursa foto: Arhiva EVZ

Codul Rutier: Sancțiuni pentru viteză

În Codul Rutier sunt prevăzute cinci clase de sancțiuni. Ultima se aplică doar entităților juridice și se încadrează între 21 și 100 de puncte amendă. Acest lucru se traduce prin sancțiuni maxime care pot varia între 3.465 și 16.500 de lei, adică între 700 respectiv 3.300 de euro.

De la începutul acestui an, Codul Rutier a fost actualizat cu sancțiuni ceva mai drastice pentru conducătorii auto care încalcă regimul de viteză. Respectarea strictă a limitelor reprezintă o condiție necesară pentru siguranța rutieră. Tocmai de aceea gradul sancțiunilor variază în funcție de cât de mult este depășită limita de viteză.

  • 10 – 20 km/h: 2-3 puncte de amendă;
  • 21 – 30 km/h: 4-5 puncte de amendă;
  • 31 – 40 km/h: 6-8 puncte de amendă;
  • 41 – 50 km/h: 9-20 puncte de amendă;
  • Peste 50 km/h: 9 – 20 de puncte de amendă + suspendarea permisului pentru 90 de zile;
  • Peste 70 km/h: 9 – 20 de puncte de amendă + suspendarea permisului pentru 120 de zile.