Amenzi primite în străinătate. În cât timp scapi de sancțiune dacă n-o plătești

Amenzi primite în străinătate. În cât timp scapi de sancțiune dacă n-o plăteștiSursa foto: EVZ

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit termenul în care se prescriu amenzile primite de români în alte state. Aceasta este o preocupare pentru mulți dintre cei care călătoresc în străinătate și sunt sancționați pentru diferite încălcări ale legii.

Amenzi de circulație primesc mulți români dintre cei care călătoresc în străinătate cu vehiculele proprii. În condițiile în care oricine se poate deplasa dintr-o țară în alta, este inevitabil să nu apară și sancțiuni. E greu de crezut că un șofer indisciplinat în țară va fi mai precaut atunci când călătorește dincolo de graniță.

Țările europene au reguli de circulație stricte care, odată ce sunt încălcate, sunt sancționate cu amenzi destul de mari. Iar autoritățile din statele respectice sunt mult mai riguroase în aplicarea legii.

În multe situații, valoarea acestora este mai mare decât în România. Iar mulți șoferi nu-și permit sau nu doresc să le plătească, preferând să aștepte trecerea termenelor de prescripție.

Amenzi primite în străinătate

Pe 29 mai 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre interpretative. Documentul va deveni obligatoriu după ce a fost publicat în Monitorul Oficial. Această reglementare stabilește cum se aplică prescripția pentru acele pentru amenzi aplicate cetățenilor români în străinătate.

Sancțiunile aplicate, în altă țară, pentru diferite încălcări ale legii, trebuie recunoscute și de instanțele românești.

La fel ca și în România, sancțiunile sunt de două feluri, în majoritatea celorlalte state. Pe de-o parte vorbim de amenzi penale, iar pe de altă parte de sancțiuni administrative.

Prin decizia adoptată de instanța supremă, se reglementează termenele de prescripție pentru ambele timpuri de amenzi.

ICCJ a stabilit termenele de prescripție pentru amenzile primite în străinătate

ICCJ a stabilit termenele de prescripție pentru amenzile primite în străinătate Sursa: Arhiva EVZ

Termenul de prescripție clarificat de ÎCCJ

Înalta Curte a stabilit că pentru toate tipurile de amenzi primite de cetățeni români în străinătate, termenul de prescripție este cel din legislația românească.

Astfel, în cazul sancțiunilor cu caracter penal, legea care stabilește când intervine prescripția este Codul de Procedură Penală. Termenul prevăzut este de trei ani.

În cazul acelor amenzi de tip administrativ, legea de căpătâi este Codul de Procedură Fiscală. Acestea sunt considerate creanțe fiscale, iar prescripția va interveni în termen de cinci ani.

Amenzi primite în străinătate, ce prevede procedura

Procedura clarificată de ÎCCJ stabilește momentul în care intervine termenul de prescripție pentru sancțiunile primite în străinătate.

Termenele încep să curgă din momentul în care rămân definitive deciziile pronunțate de autoritățile din țările în care s-au aplicat sancțiunile. Nu prezintă relevanță data recunoașterii sancțiunii de către instanța română, ci data aplicării sale.

Ar mai fi de spus că aplicarea acestor sancțiuni nu se face neapărat de către o instanță. Sunt situații în care aceste amenzi sunt aplicate de autorități administrative. În astfel de situații, prescrierea interbine de la data la care a expirat termenul de contestare în instanță.