Șoferul care a învins alcooltestul. Instanța i-a dat dreptate

Șoferul care a învins alcooltestul. Instanța i-a dat dreptate Sursa foto: Arhiva EVZ

Un bărbat din Blaj, județul Alba, a fost nevoit să se judece cu Poliția Rutieră pentru a demonstra că amenda aplicată nu este prevăzută de Codul Rutier.

La un filtru de circulație organizat de polițiștii de la Biroul Poliției Rutiere din Alba Iulia, un șofer a fost amendat pentru că aparatul etilotest din dotare a indicat o alcoolemie de 0, 03 grame la mie alcool în aerul respirat.

În procesul verbal de contravenție întocmit la fața locului de agentul constatator se arată că șoferul este sancționat cu amendă și ca măsură complementară ”suspendarea permisului de conducere pentru 24 de ore”.

Analizele medico-legale efectuate ulterior, asupra probelor de sânge recoltate de la șoferul în cauză, au indicat că procentul de alcoolemie era zero.

Ne puteți urmări și pe Google News

Procesul de la Judecătoria Blaj

Ulterior, șoferul în cauză a chemat în judecată Poliția Rutieră Alba, la Judecătoria Blaj, unde amenda a fost anulată din mai multe motive.

Primul, și cel mai important, este că sancțiunea nu este prevăzută în Ordonanța de Urgență a Guvernului 195/2002, care reglementează circulația pe drumurile rutiere.

Al doilea motiv invocat de magistrat sunt nulitățile absolute prevăzute la articolul 17, din OG 2/2001, care se referă la sancțiunile contravenționale, unde descrierea sancțiunii trebuie să fie în conformitate cu legea.

Judecător: fapta nu există

Judecătorul de la Judecătoria Blaj a motivat în sentința civilă că fapta imputată șoferului, de către agentul constatator, nu există.

”Cu privire însă la sancţiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce pe o durată de 24 de ore, instanţa constată că acesta este nelegală, întrucât, conform art. art. 102 alin.(3) lit. a) din OUG nr. 195/2002, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a faptei de conducerea sub influenta băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune”, au precizat magistrații Judecătoriei Blaj.

Procesul verbal de contravenție a fost anulat în totalitate pentru că șoferul nu a consumat alcool, în consecință orice sancțiune aplicată pentru acest motiv nu poate fi legală.

Un polițist de la Serviciul Poliției Rutiere ne-a declarat că la nivelul instituției se consideră conducere sub influența alcoolului orice procent peste procentul de 0,01 grame de alcool în sânge.