Alcoolemia la care poți să rămâi fără permisul de conducere. Șoferii băuți riscă să aibă dosar penal

Alcoolemia la care poți să rămâi fără permisul de conducere. Șoferii băuți riscă să aibă dosar penal Sursa foto: Lesia Sementsova | Dreamstime.com

Legislația din unele țări le permite conducătorilor auto să se urce la volan cu o alcoolemie minimă acceptată. Acest lucru nu este valabil și pentru România. Șoferii din țara noastră riscă să își piardă permisul de conducere dacă depășesc un anumit prag al alcoolemiei.

Șoferii care aleg consume băuturi alcoolice trebuie să știe că dacă se vor urca la volan riscă amenzi destul de mari sau chiar să rămână fără permisul de conducere. Conducătorii auto din România nu au parte de aceleași legi precum șoferii din alte țări cărora li se permite să conducă dacă au o alcoolemie minimă acceptată.

Pe lângă amenzi și pierderea permisului de conducere, conducătorii auto care aleg să conducă după ce au consumat alcool au șanse să aibă parte și de un dosar penal pentru fapta lor. Este important de precizat că pe numele unui șofer va fi deschis un dosar penal doar în funcție de cât de mare este alcoolemia, se arată în Ordonanța de Urgență 195/2002.

La ce alcoolemie poți rămâne fără permisul de conducere

Sancțiunile care se aplică șoferilor care se urcă băuți la volan diferă în funcție de cât de mare este alcoolemia. Toți conducătorii auto trebuie să știe că dacă au o alcoolemie cuprinsă între 0.1 și 0.40 mg/litru alcool pur în aerul expirat nu vor avea dosar penal, dar vor primi o amendă destul de mare. Aceasta este cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. În plus, șoferul în cauză se va alege cu o sancțiune cuprinse între nouă și 20 de puncte de amendă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul în care un conducător auto are o alcoolemie mai mare de 0.40 mg/litru alcool pur în aerul expirat, acest lucru înseamnă că el a comis o infracțiune. În plus, șoferul autovehiculului va fi dus la spital pentru a fi supus unor analize. Conducătorului auto îi vor fi recoltate probe biologice și va rămâne fără permisul de conducere.

La această alcoolemie va fi deschis și un dosar penal pe numele șoferului. Dacă conducătorul auto va refuza să îi fie prelevate probe biologice, el riscă să primească o amendă penală sau să fie închis pentru o perioadă cuprinsă între un an și cinci ani. Aceste sancțiuni se aplică și în cazul celor care au o alcoolemie care depășește pragul de 0.80 mg/litru, notează Cancan.ro.