Cod Fiscal 2023. Angajatorii care acordă salariaților o masă caldă nu vor plăti impozit și nici contribuții pentru sumele cheltuite

Cod Fiscal 2023. Angajatorii care acordă salariaților o masă caldă nu vor plăti impozit și nici contribuții pentru sumele cheltuite Codul fiscal. Sursa: Arhiva EVZ

Companiile din România vor fi scutite de la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale în cazul sumelor cheltuite pentru acordarea unei mese calde angajaților. Această facilitate nu se acordă dacă deja salariații beneficiază de bonuri de masă.

Începând cu anul 2023, companiile sunt scutite de plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale pentru contravaloarea hranei oferite angajaților. Această facilitate nu se acordă însă în cazul în care salariații beneficiază deja de tichete de masă.

Mai exact, angajatorii le pot oferi salariaților o masă caldă în timpul programului de lucru. Eu nu vor plăti impozit și nici contribuții pentru sumele cheltuite pentru acordarea acestui beneficiu angajaților.

Legea nu e clară

Modificarea din Codul Fiscal , care a intrat în vigoare anul acesta, nu este însă foarte clară. Mai mulți specialiști în drept spun că este interpretabilă și că firmele ar putea chiar deconta angajaților costul pachetului pe care aceștia îl aduc cu ei la serviciu, dacă au acte doveditoare cu privire la chetuielile efectuale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit Codului Fiscal, „contravaloarea hranei acordate de către angajator pentru angajații proprii, persoane fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, în limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masă/persoană/zi (30 de lei, în prezent - n. red.) este scutită atât de impozitul pe venit, cât și de contribuțiile sociale pentru pensii, sănătate și muncă.

Prin hrană se înţelege hrana preparată în unităţi proprii sau achiziţionată de la unităţi specializate. Prevederile nu sunt aplicabile angajaţilor care beneficiază de tichete de masă“.

Noi explicații

Chiar dacă textul de lege nu stipulează foarte clar că hrana trebuie achiziționată de angajator, Ministerul Finanțelor spune că nu este posibilă decontarea în cazul în care angajatul a fost cel care și-a cumpărat mâncarea. Mai exact, această facilitate se aplică doar în cazul mâncării gătite în cantina companiilor sau în cazul meniurilor comandate de la restaurante sau firme de catering și achitate direct de către angajator.

„Se are în vedere exclusiv situația acordării de către angajator, angajaților proprii, a hranei preparate în unități proprii sau achiziționată de la unități specializate, fără a extinde acest avantaj la situația acordării unei sume de bani pentru acoperirea nevoii de hrană a salariatului“, a anunțat Ministerul de Finanțe, potrivit avocatnet.ro.